Pāriet uz galveno saturu

Elektroniskās brilles

To ko pats redzi un sajūti to citi nevar izstāstīt ar vārdiem. Labi redzēt ir ļoti svarīgi. Ap 80% informācijas cilvēks saņem caur redzi. Līdzīgi kā fotoaparātā, acij vajag mainīt optisko stiprumu atkarībā no tā, cik tālu atrodas apskatāmais priekšmets. Acs jānofokusē uz konkrētu priekšmetu, kuru gribam skaidri redzēt. Fokusēšanu izdara acī esošā lēca. Ja lasām grāmatu, tad acs lēca palielina stiprumu un nofokusē aci uz grāmatas burtiem. Skatāmies tālumā, lēca samazina stiprumu un mums ir skaidrs skats tālumā. Par nožēlošanu ar vecumu acs lēca kļūst cietāka un neveic redzes asuma iestādīšanu. Tāpēc vecumā lasīšanai ( darbam tuvumā) nepieciešamas brilles.


 Lai nevajadzētu mainot skatu no tuvuma uz tālumu mainīt  brilles tika izgudrotas speciālas lēcas. Bifokālajā  lēcā ir apvienotas divas lēcas.  Lēcas centrālā daļa paredzēta skatam tālumā, bet zemāk novietotais lodziņš, lasīšanai. Bifokālās lēcas trūkums ir tas, ka tā nenodrošina asu redzi vidējos attālumos (1-1,5 metri). Vidējs attālums ir svarīgs strādājot pie datora, jo informācija uz monitora atrodas viena metra attālumā. Asu redzi visos attālumos nodrošina  tā sauktās progresīvās lēcas. 



Progresīvās lēcas  ir lēcas ar mainīgu optisko stiprumu vertikālā virzienā. Laižot skatu no lēcas centra uz leju pakāpeniski mainās lēcas stiprums.  Tādā veidā, atkarībā no tā caur kuru vietu lēcai skatāmies, var iegūt asu attēlu objektiem jebkurā attālumā. Lai redzētu tālumā skatās caur lēcas centru, jo tuvāk novietots priekšmets jo zemāk caur lēcu jāskatās.  Dažreiz gadās, ka cilvēks nevar pierast lietot progresīvās lēcas. Viņš nevar iemācīties pareizi skatīties caur progresīvo lēcu.

Šajās lēcās tiek izmantoti šķidrie kristāli. Šķidrie kristāli ir vielas, kuras sastāv no specifiskām molekulām. Molekulas pēc formas ir līdzīgas cigāriem, un katrs molekulas gals ir dažādi elektriski lādēts. Tādas molekulas virzienu var viegli mainīt ar elektrisko lauku. Praktiskām vajadzībām veido ierīces, kurās starp divām stikla plāksnītēm ievietots šķidrais kristāls. Atkarībā no tā, kādā virzienā orientētas molekulas, paralēli stikla plāksnītēm vai perpendikulāri tām, ir atšķirīga molekulu  sadarbība ar gaismu. Ja molekulas paralēlas stikla platēm, gaismas refrakcijas koeficients n ir 1,7,   bet, ja perpendikulāri platēm, tad  n ir 1,5. Gaismas refrakcijas koeficientam tās ir ļoti lielas atšķirības. Šo īpašību, tad arī izmanto, veidojot  mainīga fokusa lēcas.


Parastajās  lēcās materiālam ir konstants refrakcijas koeficients. Gaismas noliece veidojas tāpēc, ka dažādos lēcas  punktos ir dažādi lēcas biezumi. Šķidro kristālu lēcai ir vienāds biezums, bet mainās refrakcijas koeficients dažādos lēcas punktos.
Uzliekot noteiktas formas elektrisko lauku molekulas cenšas orientēties lauka virzienā. Jo lielāks elektriskais lauks,  jo vairāk molekulas pagriežas.  Tas izsauc refrakcijas koeficienta izmaņu un lēcas optiskā stipruma palielināšanos. Refrakcijas koeficienta izmaiņas no 1,5 līdz 1,7 var nodrošināt lēcas stipruma maiņu par 2 dioptrijām.
 Kompānija PixelOptics ir radījusi brilles presbiopiem  izmantojot elektroniski   maināmu lēcas fokusa attālumu. Lēcas veido kā parastas lēcas tikai saliekot tās no divām daļām, priekšējās un aizmugurējās lēcas daļas. Starp abām šīm daļām ievieto šķidro kristālu lēcu. Tādā veidā, nepieciešamo pastāvīgo optisko stiprumu dod tradicionālā lēca, bet mainīgo stiprumu, iebūvētā  šķidrā kristāla lēca. Lai lēcu darbinātu, vajag bateriju. Kompānija ir pasūtījusi speciālas uzlādējamas  maza izmēra  baterijas, kuras var iemontēt briļļu ietvara kājiņā. Vienas uzlādes pietiek uz trim dienām. Optisko stiprumu var mainīt manuāli vai automātiski. Manuāli maina pieskaroties ietvaram ar pirkstu, vienreiz pieskāries ieslēdzas, vēl reiz izslēdzas. Automātiskajā režīmā brilles kontrolē galvas stāvokli. Ja galvu tur taisni, tātad cilvēks skatās tālumā, un lēca nav ieslēgta. Ja cilvēks noliec galvu, tātad viņš skatās tuvumā, un lēca  ieslēdzas.
Laiks rādīs, vai dotās lēcas iekaros popularitāti. Viens gan ir skaidrs, brilles nebūs lētas.  Pašreiz noteiktā cena ir virs 1000 Eiro, kas ir 5-8 reizes dārgāk kā labas progresīvās brilles.
Vairāk par to kā darbojas elektroniskās  brilles var iepazīties internetā zemāk minētajā saitē.

Vairāk par zinātnes un tehnikas sasniegumiem skatities Terra 2 lapā. http://www.lu.lv/terra/



Komentāri

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Trīs dienas Latgalē. 2018.gada jūlijs.

Ir lapu daudz, bet sakne tikai viena un manējā ir Latgalē. Laikam tāpēc   ik pēc laika atkal un atkal mani velk apmeklēt senču dzimtās vietas. Šī velme sevišķi pieaug ar vecumu. Runājot Valda Krāslavieša vārdiem: Kur sākas debesis? Kur beidzās sili? – Viss nu ir sakusis sudraba mirgā... Kur zili zied ezeri, zili zied lini, sērst jāju atmiņu palsajā zirgā.   Saplānoju šovasar 3 dienu turneju pa Latgali. Piektdienas pusdienlaikā segloju savu karieti, sēdināju iekšā   radus un draugus un devāmies ceļā. Ceļš no Jūrmalas vijas gar gleznaino Daugavas kreiso krastu uz Jēkabpili.

Sicīlijas pavasara iespaidu kadri.

Darba pienākumi noveda mani tālajā Sicīlijā. Lidojums ar airbaltic uz Romu un ar Alitalia uz Palermo. Kartē iezīmēts ceļojuma rajons. Septiņas stundas un mēs jau Palermo lidostā. Esmu jau otro reizi Sicīlijā, bet nekad neesmu bijis rietumos, Palermo rajonā. Izrādījās, ka mūsu  nodarbības notiks nevis Palermo, bet gan 130 km attālajā pilsētā Trapani. Trapani galējais punkts salas rietumos. Viesnīca Tirreno atrodas okeāna krastā. Pirmajās uzturēšanās dienās laiks ir nomācies un vējains. Ja uzvelk trīs segas, tad var naktī gulēt pie vaļēja loga un klausīties viļņu šalkas. To tad es arī darīju. 

Mans rudens dārzs, dzejā un fotogrāfijās.

Sen neesmu ko prātīgu uzrakstijis.Blogu, līdzīgi kā draudzību, vajag kopt, citādi visi draugi aizmirsīs  ceļu uz to.Bloga skaitītājs rāda  3800 lapas apmeklējumu. Tas savukārt rāda, ka kādi paris simt draugu varētu būt. Tas uzliek pienākuma nastu. Nav nemaz  viegli veidot materiālus blogam. Traucē dabiskais slinkums  un attaisnošanās tam ir laika trūkums. Man ir ieceres aprakstīt vasaras kultūras pasākumus, kurus esmu apmeklējis. Ta jau redzēs, vai kas sanāks. Dabā jūtams rudens un rudens jūtams Ināras koptajā dārzā. Lielākā daļa puķu ir jau noziedējušas. Man patīk puķes fotgrāfēt.. Tāpēc sakrājies neliels foto materiāls par rudens dārza puķēm. To tad es šeit arī nodemonstrēšu. Lai nebūtu garlaicīgi, pievienošu dzeju, galvenokārt Haiku formā. Divas no tām ir manas. Pārējās sadzejojuši zolīdi haiku meistari.  Pīlādžoga ir īsta rudens oga.Spilgta,sarkana un rūgta. Mūsu pielādzis aug pie žoga ielas malā un viņa ogas krīt uz asvalta. Ziedonis ir veltijis dzejoli pielādzim, liekas ka tieš