Pāriet uz galveno saturu

Vjetnamas lielais ceļojums 2018. Otrā daļa. Halongas līcis.


Mākonī klīst cilvēku uzskati, par vietām, kuras vietas ir tik skaistas, ka dzīves laikā tās noteikti ir jāapmeklē. Viena no tādām vietām ir Halongas līcis. Tāpēc sēžamies autobusā Hanojā un 3 stundās, pa labu ceļu nobraucam 160 km. Ceļvedī bija teikts, ka nakti pavadīsim uz džonkas. Iedomājos ka tā būs neliela laiva, kura visu laiku šūposies. Izrādijās ka tas ir paliels kuģis – viesnīca. Kuģis nemaz nevar piestāt krastā, bet atrodas jūrā. Uz kuģi pasažierus transportē  ar liellaivām. Liellaivu piestātnē tik daudz, ka gandrīz brīvu vietu nav. 

Šīs liellaivas nogādā tūristus uz lielajiem kuģiem.
Tās būs mūsu mājas veselu diennakti.
Nepārtraukta, dzīva kustība. Tikko viena laiva atiet, otra jau spiežas iekšā. Mūsu kuģis saucas Garden Bay. Uz kuģa īsti viesnīcas numuri ar visām labierīcībām. Ēdamzāle ar bāru. Uz augšējā klāja zvilni kuros baudīt sauli, vēju, skaistos skatus un romantiku. No visa nosauktā mums pietrūka saules, viss pārējais bija. Skati tiešām skaisti. 





Protams urda doma, kā tāds līcis varēja rasties. Vjetnamietis neiztiks bez pasakām. Jau pašā nosaukumā ir atrisinājums. Ha long senvjetnamiešu valodā nozīmē “nolaidies drakons”. Pasaka vēsta, ka jaunveidotajai valstij uzbrukuši ienaidnieki un gribējuši to iekarot. Nefrīta imperātors sūtijis drakonu māti ar bērniem aizstāvēt šo zemi. Kad varenie ienaidnieki uzbruka galvenajai zemei, drakoniete un viņas bērni pēkšņi parādījās un sadedzināja ienaidniekus ar savu dievišķo uguni un milzīgajiem nomestakiem smaragdiem. Smaragdi no drakonu mutes tika izkaisīti ap kaujas lauku jūrā un veidoja neuzvaramu aizsargsienu. Tādā veidā tika noslīcināta ienaidnieka kaujas flote. Pateicoties drakoniem - pūķiem, ziemeļu iebrucēji beidzot tika uzveikti un  miers atkal atgriezās valstī. Pēc tūkstošiem gadu smaragda siena pārvērtās par dažāda lieluma un formas saliņām. Pēc kaujas drakonu māte un viņas bērni neatgriezās debesīs, bet palika mirstīgajā pasaulē un pārvērtās par cilvēkiem. Šī leģenda ir arī daļa no vispārējās vjetnamiešu pārliecības, ka vjetnamiešu tautai ir drakonu  izcelsme.
Zinātne saka pavisam ko citu. Salas ir veidojušās daudzu miljonu gadu periodā. Pirms 500 milj gadu šajā vietā bija jūra. Tehtoniskie procesi, vispirms izveidoja kalnus zem ūdens. Siltais ūdens uz zemūdens kalniem veidoja biezu kaļķu slāni. Turpinoties tehtoniskajiem procesiem kalni pacēlās virs jūras, jūra atkāpās zemes un kalnu pacēluma dēļ. Izveidojās kalnains apvidus. Laika apstākļi, ūdens plūdi, temperatūra sekmēja kalnu eroziju. Rezultātā zemes līmenis pazeminājās un jūra atgriezās. Izveidojās tas ko redzam šodien. 




Kuģis slīd līcī starp daudzajām salām. Salu formas veicina domu fantāzijas, lūk mazais drakoniņš,  tur divu kuprukamielis. Pa vidu klejo citi tūristu kuģīši. Fantāzijas  veicima arī no bāra atnestā vīna glāze. Gribas kaut ko dvēselisku, piemēram. lai kāds nolasa dzeju, nodzied dziesmu. 


Viss pasaulē jau kādreiz ir bijis, to ko mēs jūtam, to jau jutuši daudzi citi, kļūdas kuras pielaižam, pielaiduši daudzi cit pirms mums. 
Lūk  stāsts par kādu vjetnamas imperātoru. 1468. gadā Vjetnamas imperators Le Thanh  Halongas satriecošā skaistuma aizkustināts sacerēja dzejoli un lika to izgrebt kalna dienvidu pusē. Piecdesmit seši vjetnamiešu senvārdi šajā dzejolī bija uzrakstīti uz plakana akmens, divarpus metrus no ūdens, vienā nepārtrauktā tekstā, bez jebkādas atdalīšanas rindās. Pēdējo piecsimt gadu laikā dzejnieka divdesmit vārdus gandrīz pilnīgi izbalinājusi saule, lietus un vētras. Tomēr imperatora Le Thanh Tong gars un mīlestība pret literatūru paliek daudzu vjetnamiešu sirdīs un dvēselēs, kuri uzskata, ka dzeja ir dabiska skaistuma neatņemama sastāvdaļa, un tāpēc tā ir svarīga mūsu dzīves sastāvdaļa.


Lūk īmperātora dzejas domas:
Simtiem paisumu bēgumu šeit viļnveidīgi skrējuši,
Neskaitāmi kalni rāda savu zaļo krāsu zilajās debesīs.
Manā sirdī atbalsojas spēcīgas nakts bungu skaņas,
Aicinot mani veidot savu tautu ar stingrību un izturību.
Ziemeļi aizsargā mūsu vareno armiju,
Signālu brīdināšana par ienaidniekiem ir nodrošinājusi klusu Austrumu jūru.
Vēsture vejdojas Vjetnamas upēs un kalnos,
Pamatus savai zemei mēs liekam ar cīņas mākslu un literatūru.


Skats no dzejas kalna. Attēls no interneta.
Kalns, par kuru iet runa atrodas līča krastā, netālu no vietas kur mēs sēdāmies kuģītī. Tas ir ieguvis Dzejas kalna nosaukumu. Pagaidām nav izveidotas drošas kāpnes kāpšanai. Bet ja tajā uzkāpj, tad no 200 metru augstuma paveras vienreizējs skats uz līci ar visām daudzajām salām. Bilde tāda, it kā būtu uzņemta ar dronu. Par nožēlu,, mēs to neredzējām. 

Dievs ar to dzeju. Pievērsīsimies zemes, pareizāk sakot, ūdens priekiem. Tāpēc sēžamies laivās un braucam apskatīt klintis un alas  tuvāk. Daži izmanto kaijakus un paši vergo. Es sēžu laivā, ko uz priekšu dzen viens vjetnamas sieviešu spēks. Pabraucam garām ciematam uz ūdens. Šie cilvēki te dzīvo pastāvīgi. Nodarbošanās zvejniecība. Valdība cer daļu no šiem cilvēkiem pārcelt uz kontinentu. Tas nodrošinātu iedzīvotājiem, cilvēciskus dzīves apstākļus, dabai tīrāku vidi. Daudzās klintīs ūdens ir  izveidojis alas. Vienu no tām  arī mēs apskatijām. 

Ciems uz ūdens.









Komanda. Veiksmīgs peldējums.

Kad atgriežamies uz kuģa jau ir vakariņu laiks. Zviedru galds. Neatņemama sastāvdaļa ir galda dekors. Putni veidoti no burkāna, puķes no gurķiem un citiem vietējiem dārzeņiem. Protams jūras veltes, kura piegādā vietējo peldošo ciemu iedzīvotāji. 




No rīta bija paredzēta saullēkta novērošama. Procesam bija jānotiek agri, precīzi neatceros, bet agri. Saldākais rīta miegs tika pārtraukts, bet arī nomests zemē. Saullekts nebija redzams, saule slēpās mākoņos. Toties nākošā iaklaide Tai Chi rīta vingrošana. Tai Chi vingrošanu ķīnieši, tagad arī vjetnamieši, praktizē gadsimtiem. Vingrošana, izmantojot maigas, lēnas, kontrolētas kustības, uzlabo prāta, dvēseles un ķermeņa veselību.

Thai Chi vingrošana svaigā gaisā.
Tāds lūk bija mūsu piedzīvojums vienā no skaistākajiem zemes stūrīšiem, Halongas līcī. Ceļojums turpinās. Dosimies kalnos uz ziemeļiem, pie ķīnas robežas. Bet tas jau cits stāsts.


Komentāri

  1. Loti skaisti skati! Un apraksts ari interesants. Man jau sen bija aizdomas, ka Tu esi fizikis ar dzejnieka dveeseli.

    AtbildētDzēst
  2. Neparasts, citāds, tātad skaists!

    AtbildētDzēst
  3. Jā, tie bija vieni no skaistākajiem skatiem visā ceļojumā un kur nu vēl mūsu vīriešu meistarklase spring rollu gatavošanā uz kuģa...Paldies, gaidīšu turpinajumu...

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Trīs dienas Latgalē. 2018.gada jūlijs.

Ir lapu daudz, bet sakne tikai viena un manējā ir Latgalē. Laikam tāpēc   ik pēc laika atkal un atkal mani velk apmeklēt senču dzimtās vietas. Šī velme sevišķi pieaug ar vecumu. Runājot Valda Krāslavieša vārdiem: Kur sākas debesis? Kur beidzās sili? – Viss nu ir sakusis sudraba mirgā... Kur zili zied ezeri, zili zied lini, sērst jāju atmiņu palsajā zirgā.   Saplānoju šovasar 3 dienu turneju pa Latgali. Piektdienas pusdienlaikā segloju savu karieti, sēdināju iekšā   radus un draugus un devāmies ceļā. Ceļš no Jūrmalas vijas gar gleznaino Daugavas kreiso krastu uz Jēkabpili.

Sicīlijas pavasara iespaidu kadri.

Darba pienākumi noveda mani tālajā Sicīlijā. Lidojums ar airbaltic uz Romu un ar Alitalia uz Palermo. Kartē iezīmēts ceļojuma rajons. Septiņas stundas un mēs jau Palermo lidostā. Esmu jau otro reizi Sicīlijā, bet nekad neesmu bijis rietumos, Palermo rajonā. Izrādījās, ka mūsu  nodarbības notiks nevis Palermo, bet gan 130 km attālajā pilsētā Trapani. Trapani galējais punkts salas rietumos. Viesnīca Tirreno atrodas okeāna krastā. Pirmajās uzturēšanās dienās laiks ir nomācies un vējains. Ja uzvelk trīs segas, tad var naktī gulēt pie vaļēja loga un klausīties viļņu šalkas. To tad es arī darīju. 

Mans rudens dārzs, dzejā un fotogrāfijās.

Sen neesmu ko prātīgu uzrakstijis.Blogu, līdzīgi kā draudzību, vajag kopt, citādi visi draugi aizmirsīs  ceļu uz to.Bloga skaitītājs rāda  3800 lapas apmeklējumu. Tas savukārt rāda, ka kādi paris simt draugu varētu būt. Tas uzliek pienākuma nastu. Nav nemaz  viegli veidot materiālus blogam. Traucē dabiskais slinkums  un attaisnošanās tam ir laika trūkums. Man ir ieceres aprakstīt vasaras kultūras pasākumus, kurus esmu apmeklējis. Ta jau redzēs, vai kas sanāks. Dabā jūtams rudens un rudens jūtams Ināras koptajā dārzā. Lielākā daļa puķu ir jau noziedējušas. Man patīk puķes fotgrāfēt.. Tāpēc sakrājies neliels foto materiāls par rudens dārza puķēm. To tad es šeit arī nodemonstrēšu. Lai nebūtu garlaicīgi, pievienošu dzeju, galvenokārt Haiku formā. Divas no tām ir manas. Pārējās sadzejojuši zolīdi haiku meistari.  Pīlādžoga ir īsta rudens oga.Spilgta,sarkana un rūgta. Mūsu pielādzis aug pie žoga ielas malā un viņa ogas krīt uz asvalta. Ziedonis ir veltijis dzejoli pielādzim, liekas ka tieš