Pāriet uz galveno saturu

Gruzija-vīna un baznīcu zeme. Kahetija.


Pirms došanās uz Kahetiju apmeklējām seno galvaspilsētu Mtsheti.
Svetshoveli katedrāle, galvenā Gruzīnu pareisticīgo katedrāle.
Mtskhet 1000 gadu pirms Kristus bija Iberijas  galvaspilsēta. 337 gadā šajā vietā  kristietība tika pasludināta par valsts reliģiju. Piemineklis šim notikumam ir slavenā Svetshoveli katedrāle, kura  celta 5 gadsimtā. Sestajā gadsimtā  par  Kartli galvaspilsētu izvēlējās Tbilisi, jo to vieglāk bija aizstāvēt no ienaidniekiem. Tomēr katedrāle palika par galveno  Gruzīnu pareizticīgo svētnīca. Arī tagad tā ir gruzīnu pareizticīgās baznīcas galvenā mītne. Atrodas tur kur  Aragvi un Kura saplūst kopā. Galvenais aplūkojamais objekts Svetshoveli katedrāle. 

Svetshoveli katedrāle ir populārs tūrisma objekts.
Katedrāles iekšpuse.
Vienmēr esmu apskaudis mūku dzīvi. Klusums, grāmatas, vīns.
Жизнь достала до предела.
Что в ней небыль, где там быль?
Брошу к чёрту это дело
И отправлюсь в монастырь.
Пусть покроется всё прахом
И следы засыплет пыль.
В монастырь уйду монахом,
Только... в женский монастырь


No Mtsketi  kalnā var redzēt Ivari baznīcu. Legenda saka ka šajā kalnā svētā Nino pagānu tempļa vietā iesprauda krustu. Jvari  tulkojumā nozīmē Krusts, tātad krusta  baznīca.
Ivari baznīca.

Baznīcas plānojums raksturīgs austrumu baznīcām, tai ir 4 velves,centrālā velve ir augstāka , skatot no gaisa baznīcas forma veido krustu.  
Lejā redzama divu upju Kuras un Aragvas apvienošanās un Svetshoveli katedrāle.
Un tagad dodamies uz vīna zemi Kahetiju. Kahetija  atrodas pašos Gruzijas austrumos. 

Mūsu ceļojuma maršruts.
Ieplakā starp kalniem ir labvēlīgs  klimats lauksaimniecībai. No seniem laikiem Kahetija skaitās vīnogulāju un vīna zeme. Gruzīni uzskata ka vīnu šajā teritorijā raudzēja jau pirms 8000 gadiem.
Šajā teritorijā ražo ap 70 vīnu šķirnēm. Pazīstamākās ir Napareuli, Kindzmarauli, Saperavi, Cinandali, Teliani.


Ceļš uz Kahetiju ved pāri kalniem.

Īsa Gruzijas vēsture.
Antīkajos laikos laika posms no 500 gada pirms kristus līdz  300 gadam pēc kristus.
Gruzijas teritorijā bija divas lielas valstis Kolhīda rietumos ap melno jūru  un Ibērija austrumos. Ibērija saistās arī ar citu nosaukumu  Kartli.  Ēras sākumā abas nonāca Romas impērijas ietekmē. Tas veicināja kristietības ienākšanu Gruzijā.
Mūsu ēras 300.gadā Ibērijas karaliste pieņem kristīgo ticību. Tā bija otrā valsts Kaukāzā  pēc Armēnijas, kura pieņēma kristietību. Par  kristietības sludinātāju un ieviesēju Ibērijā tiek uzskatīta svētā Nino. Vadoties no leģendas, šī sieviete nāk kaut kur no Bizantijas vai par Romas sludinot kristietību. Ar Nino saistās arī Gruzīnu īpatnēja krusta formas izcelsme. Krusts veidots it kā no vīnogu zariem. Kristietības pieņemšanai ir liela nozīme jebkuras valsts vēsturē. Tajā laikā kristietība  veicināja valsts attīstību un saistību ar rietumu kultūru.


Līdz 11.gadsimtam Gruzijas teritorijā bija vairākas nelielas karalistes
Tādas kā Ibērija, Kolhīda,Kahetija, Erētija un t.t.  10.gadsimta beigās Ibērijas karalis Bagrats 3 apvienoja rietumu daļu Kolhīdu ar austrumu daļu Ibēriju. Izveidojās valsts šodienas Gruzijas teritorijā. Jāatzīmē ka karalis Bagrats bija no Bagrationu dzimtas, kura tiek uzskatīta par Gruzijas dibinātāju karaļu dinastiju. Bagrationu zars tiek aprakstīts vēstures rakstos un  dzimtas  pēcteči vēl tagad dzīvo Gruzijā un tiek godināti.
Interesanti, kā tad radās vārds Gruzija. Lieta tā, ka ciltis šajā rajonā nodarbojās ar lauksaimniecību. Lai atšķirtu no klejojošām ciltīm Grieķi tās sauca par Georgi ciltīm- zemkopju ciltis. Ir arī citas teorijas kuras pieraksta vārda izcelsmi persiešiem vai arābiem.
12-13 gadsimts skaitās Gruzijas zelta laikmets. Lielākā Kaukāza daļa bija Gruzijas pakļautībā. Šajā periodā par Gruzijas  vienīgo sievieti  karalieni kļūst Tamāra. Šāds Gruzijas dominējošs stāvoklis turpinās līdz 15.gadsimtam. Ap 1460.gadu Gruzijas atkal sadalījās divās lielākās un vairākās mazākās karalistēs. To izmantoja Persieši un arābi lai pakļautu šīs teritorijas.
 18.gadsimta beigās Kartli- Kahētija parakstīja vienošanos par savstarpēju atbalstu ar Krieviju. Neskatoties uz līgumu lielā  Krievija neko nedarīja, kad  Turki un Persieši iebruka Kahetijā. 19.gadsimta sākumā Krievija pati okupēja Gruziju.
1917.gadā Gruzija deklarēja neatkarību. 1921.gadā krievu sarkanā armija okupēja Gruziju, līdz ar to Gruzija, kā neatkarīga valsts beidza pastāvēt.
Gruzija atkal  kļuva neatkarīga 1991.gadā.

Vecā Kahetijas galvaspilsēta Gremi.
Gremi bija Kahetijas galvaspilsēta 16-17 gadsimtā. Šajā laikā tā bija tirdzniecības pilsēta, jo caur to gāja lielais zīda ceļš. 1615.gadā šaha Abasa karaspēks iznīcināja pilsētu. Tāpēc galvaspilsēta tika pārnesta uz Telavi. Līdz mūsu dienām saglabājies cietoksni ar baznīcu.
Pie ieejas Gremi cietoksnī kopā ar mūsu gidu un šoferi.
Tālāk dodamies uz Nekresi klosteri. Klosteris atrodas augstu kalnos. Līdz noteiktam līmenim nokļūstam ar savu auto. Tālāk tikai ar speciālu autobusu. Kalnā ir vesels celtņu komplekss
Tā izskatās Nekresi klostera kompleks no gaisa. Bilde ņemta no interneta.
Kā jau rakstīju, Gruzijas teritorijā notika cīņas par vadošo reliģiju. Vienreiz musulmaņi mēģināja ieņemt klosteri. Mūki izlaida  pretīm karavīriem cūkas. Nezināmu iemeslu dēļ musulmaņi mainīja nodomu un atstāja klosteri. Tādā veidā cūka ieguva klostera aizstāvja titulu.
Baznīciņa klostera kompleksā.


Cinandali un Čavčavadze.
Tālāk dodamies uz Cinandali. Tūristu apskates objekts Aleksandra Čavčavadzes māja. Aleksandrs 
Ieja Čavčavadzes mājā muzejā.
Čavčavadze cēlies no slavenas Gruzīnu dinastijas. Tēvs bija sūtnis Krievijā un Gruzijas valdnieka vārdā parakstīja līgumu ar Gruzijas -Krievijas līgumu. Ieguvis labu izglītību Pēterburgā. Jaunības dienās piedalījies sacelšanās pasākumos pret Krievu varu Gruzijā. Represēts. Kā virsnieks piedalījies dažādos Krievu karos. Ieņēmis augstus amatus administrācijā. Līdzīgi kā tā laika daudzi izglītoti virsnieki, Čavčavadze  bija arī dzejnieks romantiķis. 

Lūk viens no viņa darbiem.
воздушным шелком паранджа
слетела ветрено, дрожа
и виден блеск ее зениц
из солнца собранных частиц

востока дальняя звезда
прозрачная с небес вода
и бархат лиственных ресниц
как взмах крыла волшебных птиц

жемчужный цвет - ее глаза
бриллианта сладкая слеза
раскосый взгляд степных лисиц
и брови жгучих черных спиц

волос душистая трава
цветов игривая молва
в косе плетеных молний блиц
Māja muzejs.
из вечно золотых пшениц

а губы - меда пахлава
улыбка россыпью халва
ты госпожа! не из блудниц
сам Бог не видел таких лиц

в ее волшебные глаза
мечтой ныряю навсегда
в оазис журавлей, синиц
я в колыбели нежных жриц
………
да. взгляд ее огонь, вода
разрушит память, города
исчезнет мир и сто столиц
и нет в глазах ее границ…



Muzeja iespaidus ir labi atsvaidzināt ar dažām Gruzīnu vīna glāzēm.
Kā daudzās Gruzīnu mājās, arī Čavčavadzes mājā muzejā ir vīna pagrabs. 

Legenda par uzticību un mīlestību.
Ar Čavčavadzes ģimeni, proti ar 16 gadīgo meitu Nino,  saistās vēl viens skaists stāsts. Čavčavadžu mājās ciemojās daudzi mākslinieki. Viens no viņiem bija Gribojedovs, slavenās lugas "Gudra cilvēka nelaime" autors. Gribojedovs, līdzīgi kā Čavčavadze, Lermontovs bija virsnieki, romantiķi un dzejnieki. 
Sakiet nu, vai mana Nino nav skaista?
Gribojedovs iemīlas skaistajā Nino, mīlestība ir abpusēja un viņi apprecas. Tas ir romantisks un traģisks mīlas stāsts.  Jaunajam pārim medusmēnesi ir īss. Gribojedovs ir nozīmēts par sūtni Persijā un viņam jādodas uz Teherānu. Persija ir zaudējusi karu Krievijai, atmosfēra Teherānā ir nokaitēta. Persijai ir jāmaksā liela kontribūcija Krievijai. Drīz pēc ierašanās Teherānā notiek fanātiķu uzbrukums Krievijas vēstniecībai un viss personāls tiek nogalināts, arī Gribojedovs.  Nino noorganizē Gribojedova mirstīgo palieku atgādāšanu uz Tbilisi un apglabā to Dāvida kalnā Gruzijas panteonā. Uz kapa ir uzraksts "Ум и дела твои бессмертны в памяти русской, но для чего пережила тебя любовь моя?". 
Pēc Gribojedova  nāves Nino uzvilka melnas drēbes un nēsāja tās visu mūžu, saglabājot uzticību pirmajai  mīlestībai.

Par to kas notika Teherānā un ir vairāk par oficiālo skaisto leģendu, var izlasīt šajā rakstā. http://www.ogoniok.ru/archive/2002/4775/47-28-31/
Gribojedovs ir uzvedies diezgan valdonīgi. Viņš nav ievērojis etiķeti ejot vizītēs pie šaha vai kādas citas oficiālās persona. Piemēram, neģērbis nost kurpes šaha apartamentos. Tas protams noskaņoja oficiālās personas pret viņu un bija par iemeslu, kāpēc tika novilcināta iebrukuma vēstniecībā apspiezšana ar šaha karaspēku. Bez tam krievu vēstniecības darbinieki uzvedās briesmīgi. Sadzērušies skraidīja ar zobenu pa pilsētu, baidot cilvēkus. Pēdējais piliens bija sievietes. Kāds bija paziņojis ka dažās persiešu mājās ir no Krievijas teritorijām ir atvestas, izzagtas sievietes. Nu un viņi nolēma tās atbrīvot. Ieradās kādā tur mājā un divas dāmas atveda uz vēstniecību. Izrādās dāmas nemaz negribēja doties atpakaļ. Tas tad arī bija iemesls pūļa uzbrukumam vēstniecībai.
Viesu māja ar savu mājas vīna ražotni,



Vakarā dodamies uz viesu māju Napareuli. Bizness te iet plašumā. 
Ceļojuma  laikā mūsu ceļi vairākas reizes krustojas ar Igauņu grupu. Iebraucot šajā mājā viņi jau bija priekš un diezgan jautrā noskaņojumā. Jautrību radīja vietējais vīns. Jāsaka ka Gruzīniem ir sava vīna raudzēšanas metode. Rietumos  vīnu ražo no vīnogu sulas. Proti no vīnogām izspiež sulu un tad to raudzē. Gruzijā vīnogas saspiež speciālos, zemē ieraktos podos kvevri. Kvevri ir konusveidīga forma kura uz leju sašaurinās.
Tā izskatās kvevri. Ja sadzeras var pat noslīgt.

Kvevri ir ierakti zemē, un tas nodrošina pastāvīgu 14 grādu temperatūru.Pastāvīga temperatūra garantē vīna kvalitāti. Raudzēšana notiek kopā ar vīnogu čužām. Tas padara vīna buķeti bagātāku un krāsu tumšāku. Pēc noteikta raudzēšanas laika vīnu izsmeļ. Palikušās čužas, kurās arī ir alkohols tiek destilētas un iegūta čača.
Šeit dzimst čača. Spainis jau pilns. 

Viesu māja un dekoratīvais 
Gruzīnu maizi šote puri cep speciālā krāsnī. Mīkla tiek pielipināta pie krāsns malām. 


Tā cep Gruzīnu maizi šote puri. Aizmugurē redzami jautrie Igauņi.

Re, arī mēs mācamies cept maizi.
Skats no Signagi centra uz auglīgo Alazaņas ieleju.
Signagi mīlestības pilsētiņa.
Signagi ir maza Kahetijas pilsētiņa, kura atroda kalnā. No viņas labi redzams auglīgais Alazņas līdzenums. Pilsētā ieguldīti lieli līdzekļi un tā pilnīgi restaurēta. Ielas tīras, jaunas  un restaurētas mājas, daudz viesnīcu. Kad prasām no kurienes nāk nauda, atbilde skan"Ivanšvil iedevai". Mīlestības pilsētiņas slava saistīta ar daudzām laulību ceremonijām, kuras šeit tiek noslēgtas.

Netālu no Signagi ir ciems, kurā piedzimis slavenais Gruzīnu gleznotājs Pirosmani. Pilsētā ir muzejs ar 14 šī mākslinieka oriģinālajām gleznām. Jāsaka ka Pirosmani dzīve ir  bijusi neordināra.
Ar Pirosmani biogrāfiju un darbiem krievu valodā var iepazīties šeit.


Signagi iela.
Signagi.
Tālāk mūsu ceļš ved uz David Gareji alu klostera kompleksu. Klosteris atrodas kalnos pie Azerbaidžānas robežas. Padomju vara, sadalot padomju republikas, iezīmēja robežu ar Azerbaidžanu pa kalna virsotni atdodot daļu Gruzijas Azerbaidžanai. Tādā veidā viena klostera daļa palika Azerbaidžānā un tagad tas rada robeža strīda situāciju. Klosteris dibināts 6 gadsimtā. 

Tāds izskatās David Garej tuksnesis.
Uz šo kalnaino, neapdzīvoto, tuksnešaino vietu atnāca 12 mūki. Viens no viņiem Davids. Mūki smilšakmens  vidē izraka alas un apmetās tur uz dzīvi. Vairāk par ši unikālā kompleksa vēsturi var palasīt šeit
Lai nokļūtu uz David Garej vajag šķērsot tuksnesi.
Tā izskatās klostera kompekts no kalna virsotnes. Tur es nebiju, tāpēc attēls ņemts no interneta.



















Klostera iekšpuse.



Tādi ir David Gorej kalni.
Un tagad vēl dažas bildes no ceļojuma.
Par vīnu. Vīna Gruzijā ir daudz un garšīgs. Gruzijas ir uzcēlusi daudzas vīna ražotnes pat labākas kā rietumos.
To es dzēru. Bija labs.
Arī Pēteris dzēra.
Visi pārējie arī dzēra.
Bet Gruzīni dzīvoja savu dzīvi.
Precējās.
Ganīja aitas.
Raudzēja vīnu.
Nodarbojās ar lauksaimniecību.
Nobeigumā jāsaka ka Gruzija ir skaista. Vērts turp doties. Brīnišķīga virtuve, labi vīni, skaisti skati un draudzīgi cilvēki. 
იმისათვის, რომ ვიცხოვროთ და აყვავდებოდა საქართველოში


Komentāri

  1. bildes vairākas reizes caurskatīju.... ļoti patīk!

    AtbildētDzēst
  2. Ļoti patīkami sastapt internetā cilvēku, kurš ne tikai ceļo, bet dara to apzinīgi, iepriekš iepazīstot ceļojuma objektus, to vēsturi utt. Galu galā ieraudzīt un saprast vari tikai to, ko tu zini.
    Signagi atjaunošanai, manuprāt, naudu iedeva Pasaules banka vai līdzīga organizācija.
    Un Nino Čavčavadzes melodrāma aizsākās vēl pirms Teherānas notikumiem. Krievu literatūras pamatlicējs savā mīlestībā bija aizgājis par tālu pirms lūdzis tīnītes tēva piekrišanu. Neraugoties uz augsto diplomātisko rangu, viņam nācās smagi izskaidroties tēva priekšā. Tikai laulība varēja glābt situāciju. Taču Nino viņu mīlēja un palika uzticīga līdz mūža galam. Skaisti.
    Edmunds

    AtbildētDzēst
  3. Voshititeljno!Zarazili optimizmom,radostjju i teplom.Oksana

    AtbildētDzēst
  4. Радует если зто так. Спасибо Оксанна.

    AtbildētDzēst
  5. Biju 2012g. rudenī lai kā nebūtu bet mūsu grupu arī sagaidīja šis pats gits un visu laiku bija kopā ar mums,šoferis gan cits ļoti pārgalvīgs saņēma pat aizrādījumus no gida.
    Maršruts tieši tāds pats ,interesanti ,un Gruzijas šarms ir vienmēr valdzinājis

    AtbildētDzēst
  6. Man patīk apraksts! Es arī braukšu uz Gruziju!

    AtbildētDzēst
  7. Lielisks apraksts. Gruzija vienmēr ir spējusi pārsteigt un šis ir vēl viens pierādījums tam, ka šo valsti vajadzētu apmeklēt. Jau šī gada vasarā būs jādodas. Liels paldies.

    AtbildētDzēst
  8. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Trīs dienas Latgalē. 2018.gada jūlijs.

Ir lapu daudz, bet sakne tikai viena un manējā ir Latgalē. Laikam tāpēc   ik pēc laika atkal un atkal mani velk apmeklēt senču dzimtās vietas. Šī velme sevišķi pieaug ar vecumu. Runājot Valda Krāslavieša vārdiem: Kur sākas debesis? Kur beidzās sili? – Viss nu ir sakusis sudraba mirgā... Kur zili zied ezeri, zili zied lini, sērst jāju atmiņu palsajā zirgā.   Saplānoju šovasar 3 dienu turneju pa Latgali. Piektdienas pusdienlaikā segloju savu karieti, sēdināju iekšā   radus un draugus un devāmies ceļā. Ceļš no Jūrmalas vijas gar gleznaino Daugavas kreiso krastu uz Jēkabpili.

Sicīlijas pavasara iespaidu kadri.

Darba pienākumi noveda mani tālajā Sicīlijā. Lidojums ar airbaltic uz Romu un ar Alitalia uz Palermo. Kartē iezīmēts ceļojuma rajons. Septiņas stundas un mēs jau Palermo lidostā. Esmu jau otro reizi Sicīlijā, bet nekad neesmu bijis rietumos, Palermo rajonā. Izrādījās, ka mūsu  nodarbības notiks nevis Palermo, bet gan 130 km attālajā pilsētā Trapani. Trapani galējais punkts salas rietumos. Viesnīca Tirreno atrodas okeāna krastā. Pirmajās uzturēšanās dienās laiks ir nomācies un vējains. Ja uzvelk trīs segas, tad var naktī gulēt pie vaļēja loga un klausīties viļņu šalkas. To tad es arī darīju. 

Mans rudens dārzs, dzejā un fotogrāfijās.

Sen neesmu ko prātīgu uzrakstijis.Blogu, līdzīgi kā draudzību, vajag kopt, citādi visi draugi aizmirsīs  ceļu uz to.Bloga skaitītājs rāda  3800 lapas apmeklējumu. Tas savukārt rāda, ka kādi paris simt draugu varētu būt. Tas uzliek pienākuma nastu. Nav nemaz  viegli veidot materiālus blogam. Traucē dabiskais slinkums  un attaisnošanās tam ir laika trūkums. Man ir ieceres aprakstīt vasaras kultūras pasākumus, kurus esmu apmeklējis. Ta jau redzēs, vai kas sanāks. Dabā jūtams rudens un rudens jūtams Ināras koptajā dārzā. Lielākā daļa puķu ir jau noziedējušas. Man patīk puķes fotgrāfēt.. Tāpēc sakrājies neliels foto materiāls par rudens dārza puķēm. To tad es šeit arī nodemonstrēšu. Lai nebūtu garlaicīgi, pievienošu dzeju, galvenokārt Haiku formā. Divas no tām ir manas. Pārējās sadzejojuši zolīdi haiku meistari.  Pīlādžoga ir īsta rudens oga.Spilgta,sarkana un rūgta. Mūsu pielādzis aug pie žoga ielas malā un viņa ogas krīt uz asvalta. Ziedonis ir veltijis dzejoli pielādzim, liekas ka tieš