Pāriet uz galveno saturu

Skolēnu nometne Alfa 2012.


Alfas nodarbības notiek Zasas vidusskolā.

Klāt atkal vasara un dažādu skolēnu konkursu uzvarētāji pulcējas kārtējā gudrinieku nometnē Alfa 2012. Iepriekšējais Alfas apraksts bija viens no apmeklētākajiem manā blogā. Kāpēc tā, nezinu. Ja jau tā, tad rakstu vēlreiz, bet šoreiz par Alfa 2012. Šogad Alfas vadība ir satraukta un darbīga. Lieta tā, ka nometne Alfa šogad svin jubileju- 45 pastāvēšanas gadus. Alfa gatavojas  viesu uzņemšanai. Sagatavojis fiziķiem pētniecisko darbu tēmas, arī es devos uz Zasu.

Nodarbības notiek Zasas skolā.  Mana diena Alfā sākās dodoties kopā ar skolēniem ekskursijā uz 15km attālajiem Līvāniem. Līvāni atrodas Daugavas otrā krastā. Lai tiktu pāri Daugavai mēs izmantojām prāmi, kuram vienā krastā pietura Dignāja, otrā Līvāni. Jāsaka ka tas ir unikāls veidojums. Pašlaik Latvijā ir tikai trīs tādi pārcēlāji, divi uz Daugavas un viens Līgatnē pāri Gaujai.
Cel mani pār par Daugavu, Tu Daugav laiviniek.

Alfiešu fizikas frakcija gatava šķērsot Daugavu. 
Līvānos jau kopš padomju laikiem darbojās stikla ražotne. Kāds varbūt vēl atceras Līvānu stikla vāzes, traukus  un citus stikla izstrādājumus. Uz stikla trauku ražotnes bāzes, jau tālajos padomju laikos, tika radīta  inovatīva, varētu teikt zinātnes ietilpīga, gaismas vadu ražotne. Stikla traukus vairs neražo, bet gaismas vadus velk joprojām.  Pašlaik Līvānos  ir pat divas gaismas vadu ražotnes. Alfieši apmeklēja vienu no tām, uzņēmumu Z-light.  
Firmas pārstāvis rāda, kā tiek ražots gaismas vads. Visi dalībnieki ir spectērpos, lai nebūtu pat neviens puteklītis.
Kamēr mēs klausāmie, gaismas vads  tinās un tinās.
Viss kompānijas saražotais produkts tiek eksportēts. Gaismas vadus izmanto dažādās  nozarēs saistītās ar lāzeru starojuma pielietošanu. Piemēram  medicīniskajās izmeklēšanas ierīcēs, gaismas vadu ievada vai nu zarnā, vai asinsvadā un redz kas tur notiek. Ja vajag tad pa to pašu vadu nepieciešamo vietu apstaro. Gaismas vadi ļoti noderīgi vietu apskatei, kur paši nevaram piekļūt.  

Dodamies mājās, lai gūtās zināšanas liktu darbā. Ātrāk pie pētījumiem. Ko es varētu  tādu lielu izgudrot, lai pārsteigtu pārējos.
Tāda izskatās Daugava pie Dignājas. 

Līvānu stikla šķiedras ražotnē gūtās zināšanas tieši saistītas ar šī gada  Alfiešu pētījumiem. Pētījumi ir  par gaismu un gaismas  īpašību dziļāku izpratni.
Pētījumiem piedāvātas sekojošas tēmas:
Gaismas laušanas koeficients un tā mērīšana šķidrumiem.
Gaismas polarizācijas plaknes griešana. Cukura daudzuma noteikšana šķidrumos.
Acs un fotoaparāta parametru salīdzināšana.
Pētījumu veikšanai  atvēlētas 3 nedēļas. Savas zināšanas un  rezultātus jaunie pētnieki demonstrēs Alfas konferencē. Trīs nedēļas ir īss laiks pētījuma veikšanai. Sevišķi tāpēc ka viņi aktīvi darbojas koncerta gatavošanā. Nometne atklāj šo talantīgo bērnu dažādas talanta šķautnes.

Komentāri

  1. cik sapratu uz šo nometni var tikt ar nopelniem, tomēr gribēju vaicāt, vai par to ir jāmaksā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es neesmu nometnes organizators, tikai brīvprātīgs pasniedzējs bez atalgojuma un finanses nepārzinu. Arī citi pasniedzēji strādā bez maksas var teikt par vēdera tiesu. Cik zinu tad bērni maksā ļoti simboliski. Pārējā nauda tiek savākta no sponsoriem un atbalstītājiem.

      Dzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Trīs dienas Latgalē. 2018.gada jūlijs.

Ir lapu daudz, bet sakne tikai viena un manējā ir Latgalē. Laikam tāpēc   ik pēc laika atkal un atkal mani velk apmeklēt senču dzimtās vietas. Šī velme sevišķi pieaug ar vecumu. Runājot Valda Krāslavieša vārdiem: Kur sākas debesis? Kur beidzās sili? – Viss nu ir sakusis sudraba mirgā... Kur zili zied ezeri, zili zied lini, sērst jāju atmiņu palsajā zirgā.   Saplānoju šovasar 3 dienu turneju pa Latgali. Piektdienas pusdienlaikā segloju savu karieti, sēdināju iekšā   radus un draugus un devāmies ceļā. Ceļš no Jūrmalas vijas gar gleznaino Daugavas kreiso krastu uz Jēkabpili.

Sicīlijas pavasara iespaidu kadri.

Darba pienākumi noveda mani tālajā Sicīlijā. Lidojums ar airbaltic uz Romu un ar Alitalia uz Palermo. Kartē iezīmēts ceļojuma rajons. Septiņas stundas un mēs jau Palermo lidostā. Esmu jau otro reizi Sicīlijā, bet nekad neesmu bijis rietumos, Palermo rajonā. Izrādījās, ka mūsu  nodarbības notiks nevis Palermo, bet gan 130 km attālajā pilsētā Trapani. Trapani galējais punkts salas rietumos. Viesnīca Tirreno atrodas okeāna krastā. Pirmajās uzturēšanās dienās laiks ir nomācies un vējains. Ja uzvelk trīs segas, tad var naktī gulēt pie vaļēja loga un klausīties viļņu šalkas. To tad es arī darīju. 

Mans rudens dārzs, dzejā un fotogrāfijās.

Sen neesmu ko prātīgu uzrakstijis.Blogu, līdzīgi kā draudzību, vajag kopt, citādi visi draugi aizmirsīs  ceļu uz to.Bloga skaitītājs rāda  3800 lapas apmeklējumu. Tas savukārt rāda, ka kādi paris simt draugu varētu būt. Tas uzliek pienākuma nastu. Nav nemaz  viegli veidot materiālus blogam. Traucē dabiskais slinkums  un attaisnošanās tam ir laika trūkums. Man ir ieceres aprakstīt vasaras kultūras pasākumus, kurus esmu apmeklējis. Ta jau redzēs, vai kas sanāks. Dabā jūtams rudens un rudens jūtams Ināras koptajā dārzā. Lielākā daļa puķu ir jau noziedējušas. Man patīk puķes fotgrāfēt.. Tāpēc sakrājies neliels foto materiāls par rudens dārza puķēm. To tad es šeit arī nodemonstrēšu. Lai nebūtu garlaicīgi, pievienošu dzeju, galvenokārt Haiku formā. Divas no tām ir manas. Pārējās sadzejojuši zolīdi haiku meistari.  Pīlādžoga ir īsta rudens oga.Spilgta,sarkana un rūgta. Mūsu pielādzis aug pie žoga ielas malā un viņa ogas krīt uz asvalta. Ziedonis ir veltijis dzejoli pielādzim, liekas ka tieš