Pāriet uz galveno saturu

Honkongas Optikas izstāde.


Optometristi un optiķi ir nozīmīga biznesa dalībnieki. Tirgus pētījums rāda, ka 
rūpniecība pasaulē saražo un realizē  gadā  redzes optikas preces par aptuveni  50 miljardiem USD. No 50 miljardiem, 28 miljardi ir briļļu ietvari un briļļu lēcas. Klāt vēl 50 mijardiem nāk optometriskie un optiskie instrumenti. Tāds tirgus apjoms ir interesants ražotājiem un veicina investīcijas. Speciālisti strādā, lai ieviestu jaunas metodes un instrumentus, dizaineri pārsteidz ar jaunu  ietvaru  un saulesbriļļu modi. Lai to visu parādītu pircējiem, katru gadu tiek rīkotas optikas izstādes. Eiropā lielākās, ikgadējās  optikas izstādes ir Milānā un Parīzē. Pieaugot Ķīnas lomai ražošanā, interesi rada arī Ķīnā organizētās optikas preču  izstādes. Ķīnā lielākās ir Pekinā un Šanhajā. 
Šoreiz stāsts būs par Honkongas izstādi.



Kā zināms Honkonga tagad ir Ķīnas teritorija. Kopš 1997.gada, kad Margarita Tečere atdeva Honkongu atpakaļ Ķīnai, tā ir speciāla Ķīnas administratīvā zona. Tā ir saņēmusi solījumu no Ķīnas vadības 50 gadus nemainīt vadības sistēmu.  Ķīnas premjers Djan Sjaupins šo situāciju nodefinēja " Viena Ķīna divas sistēmas".  Honkongā pastāv angļu ieviestā kapitālistiskā sistēma.
Izstāde notika izstāžu mājā, kura izvietota uz Honkongas salas, jūras krastā. No tās paveras skaists skats uz kontinentu, kur atrodas pilsētas rajons Hovlona. Interesanti, ka vienlaicīgi ar optikas izstādi, tajā pašā izstāžu mājā,  notika arī vīna un spirtu izstāde.




Līdzīgi kā Eiropas izstādēs, arī Honkongas izstādē bija Ķīnas dizaineru  ietvaru un saulesbriļļu prezentācija. Skatītāji varēja apskatīt un balsot par Ķīniešu dizaineru piedāvājumu. Šeit jāpiezīmē, ka Ķīna ir nolēmusi lauzt uzskatu par sevi kā ražotāj valsti un vairāk stimulēt jaunu tehnoloģisku izstrādāšanu un Ķīnas modes zīmolu ieviešanu.
Viens no Ķīniešu dizaineru saulesbriļļu paraugiem.
 Izstādē bija jūtams ķīniešu kolorīts.
Arī Honkongas izstādē jaukas meitenes dalija zīmolu maisus.

Par ko diskutē Honkongas optometristi?
Loģiski, ka izstādes laikā notiek arī Optometristu konferences un semināri. Seminārs par redzes jautājumiem  bija arī Honkongā un man ar laipnu organizatoru atļauju, nemaksājot dalības maksu,   bija atļauts tajā piedalīties. 
Konferencē bija arī uzaicināti viesi. 
Galvenā tēma konferencē bija  miopija - tuvredzība. Miopo cilvēku skaits palielinās visā pasaulē , bet sevišķi liels  tas  ir  Āzijā. Tā Honkongā jauniešu vidū miopu skaits sasniedz 70%.  Šāds stāvoklis tiek saukts jau par epidēmiju. Cēloņi miopu skaita pieaugumam populācijā var būt dažādi un tie tiek diskutēti zinātniskajā vidē. Viens no tiem ir ģenētiskas dabas. Bet noteikti ir arī datoru un sevišķi mobīlo telefonu lietošana. Braucot Honkongas vilcienā parasta aina, kuru novēroju bija ka katrs otrais pasažieris brauciena laikā kaut ko dara telefonā. 

 Man likās interesants pētījums, kurā aplūko miopijas progresēšanas apstādināšanu. Viena no  Hipotēzēm  par miopijas progresēšanu ir tāda, ka acs ieejas signāls var ietekmēt acs ābola augšanu. Tas nozīmē ka izmainot redzes ieejas signālu, proti veicot speciālu korekciju, acs ābola augšanu var apstādināt. Taivānā veikts pētījums parādīja, ka sešu gadu vecumā miopu skaits ir tikai 12%, bet 16-18 gadīgo vidū, miopu skaits ir jau 80%.
Parastā brļļu korekcija rada hipermetropu defokusu perifērijā. Defokuss ir signāls acs ābolam augt.
Zīmējums rāda, ka veicot parasto korekciju miopam bērnam, precīza fokusācija ir tikai uz foveas tīklenes centrā. Perifērijā veidojas hipermetrops stāvoklis, proti attēls veidojas aiz tīklenes. Tas ka attēls ir aiz tīklenes, tas ir signāls acs ābolam augt.  

 Pētījums kurš mēģina šo teoriju pierādīt veikts Honkongas Politehniskās Universitātes Optometrijas nodaļā. Pētījumā piedalījās 80 miopi bērni vecumā no 8 līdz 13 gadiem. Bērniem redze tika koriģēta ar speciālām kontaktlēcām (Defocus incorporated soft contactlenses DISL). 
Eksperimentā izmantotās kontaktlēcas ir speciālas lēcas ar progresīvas lēcas dizainu. 

DISL lēcas ir progresīvās lēcas, kuras gan izkoriģē redzi precīzi gan centra gan perifērijā. Šādu korekcijas stāvokli var nosaukt par emetropizāciju visos skata attālumos. Šāda korekcija dod signālu acs ābolam apturēt augšanu.

 Pētījums ilga divus gadus un beidzās ar labiem rezultātiem. 50% no eksperimentā iesaistītiem bērniem miopijas progresēšana tika apturēta.
Vairāk par šiem jautājumiem var izlasīt
Par honkongas pētijumu šeit.
Par augšanas procesu regulācijas mehānismiem:

Konferences laikā tikos ar profesoru Georgu Woo.


Profesors Georg Wood.

Viņš bija konferences goda priekšsēdētājs un tas bija iezīmēts ar puķu pušķīti pogas caurumā. Profesors ir zināma persona optometrijas nozarē pasaulē. Viņš ir studējis optometriju Kanādā, maģistru ieguvis ASV. Strādājis dažādās pasaules valstīs. Bijis starptautiskas organizācijas Worg Council Of optometry priekšsēdētājs. Tagad ir profesors  Honkongas Politehniskās Universitātes Optometrijas skolā.
Optometristu izglītošana Honkongā notiek Honkongas Politehniskās Universitātes Optometrijas skolā. Tā kā Honkonga ir britu ietekmes sfērā, tad optometrista profesija ir reglamentēta līdzīgi kā Anglijā. Uzsākot praksi optometristam nepieciešams reģistrēties Optometrijas pārvaldē (The optometrists board).
Universitātē ir divas optometrijas studiju programmas- četru gadu bakalaura studiju programma un viena gada pilna laika (vai divu gadu nepilna laika) maģistratūras programma. Studējot bakalaura programmā trešajā gadā studentam jāpiedalās zinātniskajā darbā.
Universitātei ir vairākas redzes klīnikas, kurās sniedz pakalpojumus iedzīvotājiem. Šajās klīnikās strādā skolas pasniedzēji un iziet praksi studenti.
Vairāk par Optometrijas skolu Honkongā var izlasīt šeit.

Šis materiāls daļēji publicēts jaunajā LU Optometrijas un redzes zinātnes portālā
www.lu.lv/optometrija





Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Trīs dienas Latgalē. 2018.gada jūlijs.

Ir lapu daudz, bet sakne tikai viena un manējā ir Latgalē. Laikam tāpēc   ik pēc laika atkal un atkal mani velk apmeklēt senču dzimtās vietas. Šī velme sevišķi pieaug ar vecumu. Runājot Valda Krāslavieša vārdiem: Kur sākas debesis? Kur beidzās sili? – Viss nu ir sakusis sudraba mirgā... Kur zili zied ezeri, zili zied lini, sērst jāju atmiņu palsajā zirgā.   Saplānoju šovasar 3 dienu turneju pa Latgali. Piektdienas pusdienlaikā segloju savu karieti, sēdināju iekšā   radus un draugus un devāmies ceļā. Ceļš no Jūrmalas vijas gar gleznaino Daugavas kreiso krastu uz Jēkabpili.

Sicīlijas pavasara iespaidu kadri.

Darba pienākumi noveda mani tālajā Sicīlijā. Lidojums ar airbaltic uz Romu un ar Alitalia uz Palermo. Kartē iezīmēts ceļojuma rajons. Septiņas stundas un mēs jau Palermo lidostā. Esmu jau otro reizi Sicīlijā, bet nekad neesmu bijis rietumos, Palermo rajonā. Izrādījās, ka mūsu  nodarbības notiks nevis Palermo, bet gan 130 km attālajā pilsētā Trapani. Trapani galējais punkts salas rietumos. Viesnīca Tirreno atrodas okeāna krastā. Pirmajās uzturēšanās dienās laiks ir nomācies un vējains. Ja uzvelk trīs segas, tad var naktī gulēt pie vaļēja loga un klausīties viļņu šalkas. To tad es arī darīju. 

Mans rudens dārzs, dzejā un fotogrāfijās.

Sen neesmu ko prātīgu uzrakstijis.Blogu, līdzīgi kā draudzību, vajag kopt, citādi visi draugi aizmirsīs  ceļu uz to.Bloga skaitītājs rāda  3800 lapas apmeklējumu. Tas savukārt rāda, ka kādi paris simt draugu varētu būt. Tas uzliek pienākuma nastu. Nav nemaz  viegli veidot materiālus blogam. Traucē dabiskais slinkums  un attaisnošanās tam ir laika trūkums. Man ir ieceres aprakstīt vasaras kultūras pasākumus, kurus esmu apmeklējis. Ta jau redzēs, vai kas sanāks. Dabā jūtams rudens un rudens jūtams Ināras koptajā dārzā. Lielākā daļa puķu ir jau noziedējušas. Man patīk puķes fotgrāfēt.. Tāpēc sakrājies neliels foto materiāls par rudens dārza puķēm. To tad es šeit arī nodemonstrēšu. Lai nebūtu garlaicīgi, pievienošu dzeju, galvenokārt Haiku formā. Divas no tām ir manas. Pārējās sadzejojuši zolīdi haiku meistari.  Pīlādžoga ir īsta rudens oga.Spilgta,sarkana un rūgta. Mūsu pielādzis aug pie žoga ielas malā un viņa ogas krīt uz asvalta. Ziedonis ir veltijis dzejoli pielādzim, liekas ka tieš