Pāriet uz galveno saturu

Lielais Vjetnamas ceļojums 2018.Pirmā daļa. Hanoja


2018.gadā mans ceļš ved uz Vjetnamu. Atmiņā ataust epizodes no pagātnes par Vjetnamas karu. PSRS atbalsts Ziemeļvjetnamai. Anekdote par krievu lidotāju, kuru amerikāņu gūstā sita, jo viņš nezināja pastāstīt par savu lidmašīnu, tāpēc viņš deva padomu citiem pilotiem mācīties tehniskos parametrus un bravurīga dziesma Vjetnam Ho ši min.
Lai labāk saprastu valsti, ieteicams  izzināt tās vēsturi. Vjetnamas vēsture ir ļoti bagāta notikumiem. Šeit mans konspektīvs Vjetnamas vēstures redzējums, kā es to esmu sapratis.
Senās Vjetnamas valsts veidošanās saistās  ar ziemeļu daļu, tas notika ap Hanojas rajonu.


Vjetnamas karte. Iezīmētas vietas, kuras pameklējām.
Ķīnas ietekme. Kopš 111.gada PMĒ līdz pat 938.gadam Vjetnama ar nelieliem pārtraukumiem (gandrīz 1000 gadu) bija Ķīnas pakļautibā. Tādā veidā Ķīna stipri ietekmēja Vjetnamas kultūru, ticību, zināšanas. Šodienas Vjetnamiešu attieksme pret Ķīnu ir ļoti piesardzīga. Ķīna ir okupējusi divas Vjetnamas salas. Jau jaunākajos laikos ir bijuši militārie konflikti starp Vjetnamu un Ķīnu. Tajā pašā laikā Ķīna ir lielākais tirgus partners.
Vjetnamas pēdējā tūkstošgade. Pēc uzvaras par Ķīnu 938.gadā līdz pat 1945.gadam, sākās Vjetnamas kā valsts mūsdienu vēsture. Šajā laikā Vjetnamu pārvaldija dažādi Vjetnamas dinastiju imperātori. Valsts lēnām palielināja savu teritoriju dienvidu virzienā.
Franču ietekme. 1859-83.gads. Francija kolonizē Indoķīnu: Vjetnamu, Laosu, Kambodžu. Pirms kolonizācijas Vjetnamā parādijās Jezuīti. Juzuīti ir viena no gudrākajām katoļu mūku grupām. Lai kļūtu par Jezuītu nepieciešams zinātniskais grāds. Pašreizējais Romas pāvests arī ir Jezuītu ordeņa mūks.  No mūsu viedokļa jezuīti veica labu darbu. Ieviesa latīņu burtus, agrāko hieroglīfu vietā. Tagad mēs eiropieši varam izlasīt vjetnamiešu rakstīto,bet ne vienmēr varam saprast, kas rakstīts. Savukārt vjetnamiešiem tik jautri nav. Vecie raksti ir uzrakstīti ar hieroglifiem. Tāpēc reti kurš vjetnamiets šodien tos var izlasīt. No franču laika palikušas franču maize bagetes un mājas dzeltenā krāsā. Piemēram Hanojas operas nams un prezidenta rezidence.
1940.gadā Japāna okupē Indoķīnu, taj skaitā okupē arī Vjetnamu.

Pēc Japānas sakāves 1945.gadā Ho Ši Mins ziemeļu daļā izveido Vjetnamas demokrātisko republiku. Dienvidu daļā saimnieko franči.
1946.gadā Ho Ši Mins uzsāk cīņu pret frančiem. Sākas  1. indoķīnas karš,  kurš ilgst 8 gadus. Franči karu zaudē un dabū aiziet.
 Ziemeļu un dienvidu Vjetnama. 1955.gada miera sarunās Ženēvā vienojas  Vjetnamu sadalīt divās daļās: ziemeļu un dienvidu. Ziemeļos komunisti, dienvidos ASV atbalstīta demokrātiska  valdība.
Ziemeļi nav ar to apmierināti un sākas 2. Indoķīnas karš. Ziemeļvjetnamas Vietkonga vienības vienu pēc otras ieņem dienvidu pilsētas. Amerikāņi, lai cīnītos pret komunisma izplatīšanos, aktīvi iesaistās karā. Ziemeļiem savukārt palīdz PSRS. Amerikāņu ķīmisko ieroču lietošana līdz pat mūsdienām atstājusi sekas. Daudz cilvēkiem novēro anomālijas, vairāk pirkstu un citi veselības defekti.
1976.gadā amerikāņi cieš sakāvi un visā Vjetnamā nodibinās komunistiskais režīms. Komunistiskā partija ir vienīgā partija arī pašlaik. Vietējie saka ka labi vien ir,neesot partiju cīņu. Ja nu būšot vairāk partiju, varētu izcelties karš.


Lai nopelnītu maizīti vjetnamietim vajag kustēties.

Līdzīgi kā Ķīnā, Vjetnama kopš 1986.gada piekopj tirgus ekonomikas politiku. Šī politika deva stimulu straujai Vjetnamas ekonomikas izaugsmei. Visi skrien un kaut ko dara, lai nopelnītu savu dienišķo maizīti. Uz ielām nav novērojama (ne uzkrītoši)  komunistiskā propoganda. Tāpat neredz ubagotājus. Pārdevēji piedāvā preci, bet nav uzbāzīgi.


Mūsu lidojums uz  Vjetnamu iet caur Stambulu, Saigonu un piezemējamies mēs Hanojā. No Rīgas līdz Hanojai ceļā pavadījām 22 stundas. 15 no tām gaisā.
15 stundas gaisā. Apstāšanās Saigonā. Daļa pasažieru izkāpj. Tie kas lido tālāk paliek lidmašīnā. Ierodas apkopēji. Sakopjs lidzmašīnu un tikai tad nāk jaunie pasažieri.

Hanojā jādabū vīza. Jēkaba ceļojumi sagatavojuši visus dokumentus. 15 minūšu laikā vīzas gatavas. Mūs sagaida gits Tai, kurš runā īpatnējā krievu valodā. Tai ir izbijis vēstures skolotājs. Senos laikos studējis Krievijā. No tā viņam puslīdz labas krievu valodas zināšanas. Hanoja esot starp divām upēm. Viena no tām Sarkanā upe. Otro upi es kaut kā nemaniju. Naktī upe izskatās plata. 45 minūtes no lidostas esam hotelī Cititel Hanoi. Ir labi darbojošs internets. Jāatzīst, ka visās viesnīcās, kur mēs bijām apmetušies,  bija labs interneta savienojums. Hotelis moderns, atrodas pašā Hanojas centrā, vecajā Hanojas kvartālā.  


Hoan Kien ezers. Atgriestā zobena ezers.
Netālu no viesnīcas atrodas Hanojas populārākā vieta ezers Hoan Kiem, vai atgrieztā zobena ezers. Lai arī noguruši, tomēr nolēmām pa naksnīgo Hanoju aizčāpot līdz ezeram. Iet stimulēja arī ģida apgalvojums,ka te pat jau tas ezers vien ir, nu kādi 600 metri. Neskatoties uz vēlo stundu, ap vienpatsmitiem vakarā, laukumā pie ezera valdija liela rosība. Imperatora pieminekļa Li Tai To pakājē jaunatne skrituļo, dzied karaoke, pastaigājas.
Jaunatne izklaidējas.
Apkārt ezeram parks. Vjetnamiešiem ir miljons dažādu pasakainu stāstu un legendu. Stāsts par šo ezeru saistās ar zobenu, kurš palīdzēja vjetnamiešiem izcīnīt uzvaru. Lietas gāja ļoti slikti, kad kaut kāds gars imperātoram ar bruņurupuča palīdzību atsūtija zobenu. Kad uzvara bija gūta, bruņurupucis zobenu paņēma atpakaļ. Šie notikumi atzīmēti ar svētām vietām. Ezerā uz mazas salas  atrodas Bruņurupuča tornis. 
Bruņurupuča tornis ezerā.

Rīta saules tilts, spilgti sarkans,  ved uz Nefrīta kalna templi. Templī bruņurupuča izbāzenis. Apkārt ezeram parks, daudz soliņu, kur var pasēdēt un atvilkt elpu, iepazīties. No rīta parkā notiekot vjetnamiešu rīta rosme. 
Kreisajā pusē Nefrita kalna templis ar bruņurupuča izbāzeni. Labajā pusē Rīta saules tilts.
Rīta saules tilts dienas laikā.
Nākamajā dienā mēs turpinājām iepazīties ar ar Hanoju.
Pirmais objekts uz kuru dodamies ir Quán Thánh Templis.
Šis templis ir viens no 4 vēsturiskajiem ( vecākajiem) Hanojas tempļiem.
Tā kā 10 gadsimtā beidzās ķīnas pārvaldība, tad vietējais imperātors sāka celt pilsētas nocietinājumu (the Imperial Citadel of Thang Long). Līdz mūs dienām saglabājušās dažas nocietinājuma celtnes: Karoga tornis, (Ky Dai), Dienvidu vārti (Doan Mon), Princese Pagoda (Hau Lau) and ziemeļu vārti(Bac Mon).
Quann Thanh tempļa ieejas vārti. Attēls no interneta.
Par Quán Thánh Templi Legenda vēsta, ka sliktie gari traucēja imperātoram celt pilsētas nocietinājumu, kaut kas neveicās. Viņam izlīdzēja svētais Čang Vu, kurš atbrīvoja imperātoru no nelietīgā gara varas. Pateicībā imperātors pie ziemeļu vārtiem uzcēla templi Quán Thánh par godu Čang Vu. 
Quan Thanh tempļa vārti no iekšpuses. 
Tempļa pagalms
Templī atrodas altārs un milzīga Čang Vu statuja. Statuja veidota no bronzas, kura sver 3,5 tonnas. Šī statuja savā laikā tika atzīta par metālliešanas paraugu. Svētais attēlots basām kājām un ar zobenu rokā. 
Svētais Čang Vu ar zobenu rokā.
Interesanti, ka altāri tiek veidoti ne tikai Budam, bet arī citiem ievērojamiem cilvēkiem. Lūk Čang Vu, arī Konfūcijam, skolas rektoram un t.t. Centrā ir šī cilvēka figūra, sānos statujas tiem,  kuri atbalstija, turpināja mācību.
Kādas vēlmes šie vīraka dūmi aiznes.
Ja ir altāris, tad vajag arī dāvanas un ziedojumus. Tie izvietoti rindā. Dzeramais ūdens, ūdens priekš mazgāšanās, rīss un puķes, sveces. Vīraka kociņi ļoti svarīgi. To dūmi un smarža aiznes debesīs ziedotāja vēlmes. Mēs arī dedzinājām un es ceru, ka Vjetnamas svētie saprata mūsu sūtītās vēlmes. Tagad tikai jāgaida piepildijums. Katrai dāvanai ir sava simboliskā nozīme.
Vjetnamas prezidenta rezidence. Ho Ši Mins.
Tālāk gids Tai ved mūs apskatīt Vjetnamas prezisenta rezidenci.
Agrāk Indoķīnas gubernātora, tagad Vjetnamas prezidenta pils.
 Dzeltena māja, kuru cēluši franči. Māju būvēja no 1900-1906.gadam. Mājas celtniecība saistās ar skandālu. Lai māju uzceltu, tika nojaukta tūkstoš gadu veca pagoda. To Vjetnamieši nav piedevuši. Mājā  savulaik atradās Indoķīnas gubernātora rezidence. Tagad te ir Vjetnamas prezidenta mītne.
Vjetnamiešu “tēvam” un valsts dibinātājam Ho nepatika šī pompozā celtne. Tāpēc viņam tika uzbūvētas citas, daudz pieticīgākas un mazākas mājas parkā.
Ho Ši Mina māja. Māja uz pāļiem. Attēls no interneta.
Māja uz pāļiem.
Ho Ši Mins ir pseidonīms, nozīmē apgaismotājs, gaismas nesējs. Savu vārdu tēvocis Ho mainijis vairākas reizes. Ho tēvs bija skolotājs, skoloja dēlu konfucija ideju garā. 21.gada vecumā puika devās pasaulē. Bija matrozis, apceļoja visu pasauli. Dzīvoja Parīzē. Pieslējās marksistiem. Maskavā darbojās komiternē.
Vjetnamieši uzskata ka tēvocis Ho nebija precējies un visus spēkus ziedoja tautai.  Tomēr taisnība ir tāda, ka dzīvojot Ķīnā viņš appredzēja ķīnieti Dzen Sjuemin. Dzen pat gaidija bērnu no Ho. Tomēr kā jau bieži revolucionāram sanāk, bija jāmūk prom no Ķīnas. Dzen palika Ķīnā un veica abortu. Partijas biedri darija visu, lai viņi nekad nesatiktos. Partijas biedri arī bija tie, kuri pārkāpa Ho vēlēšanos būt kremētam. Tā vietā viņu iebāza mauzolejā. 
Apakšējā stāvā darba galds. Ēna, vējiņš var labi strādāt.
Māja uz pāļiem atrodas skaista ezera krastā. Parkā aug mango koki.

Ho Ši minam uzcēla māju skaistā parkā ar mango kokiem, skaista ezera krastā. Māja uz pāļiem, laikam, lai mūdži nelīstu iekšā. Mani oponenti ska ka māja tādā veidā ir celta pēc tautas celtniecības paražām.  Sapulces notika pirmajā stāvā pie milzīga galda. Blakus bumbu patvertne, ja nu kas.


Pagoda uz staba. Attēls no interneta.
Pagoda. 
Nākošais apskates objekts Pagoda uz staba. Neliela koka celtne balstās uz akmens staba. Būve atgādina lotosa ziedu, kurš atrodas ezera vidū. Tā ir vecākā celtne Hanojā. Pagoda veltīta žēlsirdības dievietei. Legenda vēsta ka kādam imperātoram nav bijuši bērni. Sapnī viņš nosapņojis ka dieviete sniedz viņam lotosa ziedu ar bērnu. Sapnis piepildījies, imperātoram dzima dēls, dievietee dabūja pagoda.
Apskatot fotografētās bildes, nekādi nevarēju saprast, kas tas par templi. Kā tas uzradās.
Papētot sīkāk konstatēju, ka tas ietilps viena staba pagodas kompleksā. Abas celtnes atrodas tuvu viena otrai. Tas ir budistu templis. 
Budistu templis.



Literatūras templis bieži tiek minēts kā viens no gleznainākajiem tūrisma apskates objektiem Hanojā. 
Ieejas vārti Literatūras templī. 
Ēku komplekss celts 1070. gadā. Funkcionāli literatūras templis kalpoja kā universitāte un tika celts par godu Konfūcijam. Sākotnēji universitāte pieņēma tikai aristokrātu, mandarīnu, elites un karaliskās ģimenes bērnus. Ar laiku universitātē  sāka uzņemt arī vienkāršās tautas gaišākos prātus. Komplekss ir labi saglabājies un ir lielisks tradicionālās Vjetnamas arhitektūras piemērs. Templis aizņem lielu platību, ceļvežos teikts ka 55 ha. Kompleksā ir pieci pagalmi-parki, kuri atdalīti viens no otra ar grezniem, tradicionāliem vārtiem. 
Viens no Literatūras tempļa pagalmiem.
Pagalmos izvietoti dažādi paviljoni, Konfūcija un viņa audzēkņu figūras. Ceturtajā pagalmiņā atrodas ūdens dīķis ar romantisku nosaukumu” Debesu tīrības aka”. Pēc skata gan neizskatijās pēc lielas tīrības.
Ceturtajā pagalmā izvietotas  82 bruņurupuču skulptūras, kuras nes plāksnes ar iegravētiem vārdiem. Šie 82 bruņurupuči uz muguras nes 1307 doktoru vārdus. Tie bija gudrākie cilvēki, kuri Laikā no 1442.gada līdz 1779.gadam  bija nokārtojuši kaudzi ar eksāmeniem un parādijuši savu gudrību.
Vienā no paviljoniem altārs ar Konfūcija figūru. Sānos izvietotas četras Konfūcija sekotāju statujas. 

Nākošajā piektajā pagalmā vieta, kur godina universitātes dibinātāju piemiņu. Altāris ar attiecigajām universitātes vadītāju figūrām.

Pagalmu no pagalma atdala vārti.
Nacionālā arhitektūra.
Debesu tīrības aka Literatūras templī.
Šie ilgdzīvojošie dzīvnieki uz savas muguras nes ievērojamu gudro vārdus.
Konfūcia altāris Literatūras templī.
Studente praktizējas vienstīgas tradicienālā instrumenta spēlē. 
Šīs bungas pasludina mācību gada sākšanu un tā beigas.
Es arī tur biju, Konfūciju cildināju, daudz ko redzēju un arī daudz ko aizmirsu.
Vecais Hanojas kvartāls. 
Vecais kvartāls ir tik pat vecs kā Hanoja. Kad tika būvēta imperātoru citadele, blakus tai izvietojās dažādu amatnieku darbnīcas, ar domu pārdot savus izstrādājumus. Ar laiku šī vieta kļuva populāra tirdzniecības vieta. Sevišķi tā uzplauka franču valdīšanas laikā. Šeit pārdeva gan vietējos ražojumus, gan preces no Ķīnas, Francijas un Indijas.
Šajā kvartālā ir interesantas mājas, kuru fasādes platums ir ap 3 metri, garums ap 60 metriem. Tādas ēkas veidoja tāpēc, ka nodokļus maksāja pēc fasādes platuma. Jo platāka fasāde, jo lielāki nodokļi. Lai tirgoto preču pietiktu, nepieciešama noliktava, tāpēc māja ir gara. Otrājā stāvā izvietojas dzīvojamnās telpas. Neskatoties uz amerikāņu bombardēšanu, vecais kvartāls saglabājis savu sākotnējo stilu un arhitektūru. Tas ir kļuvis par Hanojiešu iecienītu vietu un populāru tūrisma objektu.

Mūsu iepazīšanās ar veco kvartālu notika izmantojot velo rikšas. Gar ielas malu atrodas  daudzie veikaliņi, prece izvietotas arī uz ielas. Pārdevējs vai nu sēž ārā un gaida pircēju, vai veikalā kaut ko strādā. Piemēram šuj apģērbu, veido kaut kādus izstrādājumus pārdošanai.Tur pat pieparkoti motocikli. Motocikli tas ir īpašs stāsts. Uz 95 miljoniem iedzīvotāju Vjetnamā ir 45 miljoni motociklu. Tas nozīmē ka katram pieaugašajam ir motocikls. Motocikls ir kā vjetnamieša kājas pagarinātājs. Kaut kur jātiek, brauc ar motociklu. Maizes cepējs uzliek lielu grozu un ved bagetes uz tirgotavu. Ūdens piegādātājs uzliek kādas astoņas 20 litrīgās pudeles un brauc. Braukšana liekas haotiska. Tomēr viņi tā saauguši ar mocīti, liekas braucējs un mocīts  ir viens ķermenis. Motociklisti jūt viens otru, ja ne tad pasignalizē, ar domu es tagad braukšu garām. Eiropietim rodas problēma pāriet ielu. Liekas šī dzelzs straume plūst nepārtraukti un nav vieta nabaga gājējam. Izrādās tā nav. Vajag droši spert soli uz ielas un lēni virzīties uz mērķi. Var protams vēl tā mazliet plaukstu pagriezt straumes virzienā. Bet tā tikai mazliet, ne augstu. Motocikli neapstāsies, tie tevi apbrauks gan gar priekšu, gan aimuguri. Tikai mieru, tikai lēnām, bez straujām kustībā. Un nav vajadzība meklēt krustojumu vai gājēju pāreju. Ej jebkurā vietā. Nu vismaz vecajā kvartālā tā var. Ja sākumā likās tā ir dzelzs straume, tad beigās sajūta ka tas ir dzīvsudrabs.
Tipiska Hanojas vecā kvartāla aina.
Motocikli for ever. 
Es un mans rikša. Cilvēku ekspluatācija ir noziegums. A ko darīsi, iztika kaut kā jāpelna.
Franču mantojums. Opera house.
Mājas fasāde šaura, dziļumā gara un vairāki stāvi.Tradicionālais mājas paskats.
Leļu teātris uz ūdens.

Populāra tūrisma atrakcija ir Leļu teātris uz ūdens. Teātra vēsture iesākās jau 11 gadsimtā dzeltenās upes deltas ciemos.  Parasti izrādē tiek attēloti zemnieku darbi, kā rīsu audzēšana, zvejniecība un protams dažādi labie un nelabie pūķi. Lelles veidotas no koka un pārklātas ar laku. Aktieri ir aiz bambusa aiskariem un vada lelles garos bambusa kātos ūdens baseinā. Lelles var svērt līdz pat 15 kg. Jā, aktiera darbs nav viegls. Izrādi muzikālu padara 6 mūziķi, kuri dzied un spēlē nacionālos instrumentus. Mums bija vietas 1 rindā. Pēc lielas pastaigas un grandioziem iespaidiem un tā kā bija jau vakars, mums pirmajai rindai bija titāniska cīņa ar miega pūķi. Aizmiga tikai daži, pārējie centīgi aplaudēja, lai miega pūķi padzītu. 
Leļu teātra aktieri. Izrāde beigusies.
Vēl daži skati, atmiņas mirkļi no Hanojas (Ha Noi)

Hanojas sarkanais laukums. Ho Ši Mina mauzolejs.
Hanojas restorāns. Ēdiens un alus bija labs.

Hanojas iedzīvotāja.
Uz tā stūra kur lūdz...
Tāda lūk bija diena Hanojā.


















Komentāri

  1. Paldies! Varēšu nebraukt - visu redzēju, visu "dzirdēju".

    AtbildētDzēst
  2. Paldies, Vitold! Tu apskaidroji mani par Vjetnamas vēsturi, ko grūti bija izprast no gidu stāstītā

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Trīs dienas Latgalē. 2018.gada jūlijs.

Ir lapu daudz, bet sakne tikai viena un manējā ir Latgalē. Laikam tāpēc   ik pēc laika atkal un atkal mani velk apmeklēt senču dzimtās vietas. Šī velme sevišķi pieaug ar vecumu. Runājot Valda Krāslavieša vārdiem: Kur sākas debesis? Kur beidzās sili? – Viss nu ir sakusis sudraba mirgā... Kur zili zied ezeri, zili zied lini, sērst jāju atmiņu palsajā zirgā.   Saplānoju šovasar 3 dienu turneju pa Latgali. Piektdienas pusdienlaikā segloju savu karieti, sēdināju iekšā   radus un draugus un devāmies ceļā. Ceļš no Jūrmalas vijas gar gleznaino Daugavas kreiso krastu uz Jēkabpili.

Sicīlijas pavasara iespaidu kadri.

Darba pienākumi noveda mani tālajā Sicīlijā. Lidojums ar airbaltic uz Romu un ar Alitalia uz Palermo. Kartē iezīmēts ceļojuma rajons. Septiņas stundas un mēs jau Palermo lidostā. Esmu jau otro reizi Sicīlijā, bet nekad neesmu bijis rietumos, Palermo rajonā. Izrādījās, ka mūsu  nodarbības notiks nevis Palermo, bet gan 130 km attālajā pilsētā Trapani. Trapani galējais punkts salas rietumos. Viesnīca Tirreno atrodas okeāna krastā. Pirmajās uzturēšanās dienās laiks ir nomācies un vējains. Ja uzvelk trīs segas, tad var naktī gulēt pie vaļēja loga un klausīties viļņu šalkas. To tad es arī darīju. 

Mans rudens dārzs, dzejā un fotogrāfijās.

Sen neesmu ko prātīgu uzrakstijis.Blogu, līdzīgi kā draudzību, vajag kopt, citādi visi draugi aizmirsīs  ceļu uz to.Bloga skaitītājs rāda  3800 lapas apmeklējumu. Tas savukārt rāda, ka kādi paris simt draugu varētu būt. Tas uzliek pienākuma nastu. Nav nemaz  viegli veidot materiālus blogam. Traucē dabiskais slinkums  un attaisnošanās tam ir laika trūkums. Man ir ieceres aprakstīt vasaras kultūras pasākumus, kurus esmu apmeklējis. Ta jau redzēs, vai kas sanāks. Dabā jūtams rudens un rudens jūtams Ināras koptajā dārzā. Lielākā daļa puķu ir jau noziedējušas. Man patīk puķes fotgrāfēt.. Tāpēc sakrājies neliels foto materiāls par rudens dārza puķēm. To tad es šeit arī nodemonstrēšu. Lai nebūtu garlaicīgi, pievienošu dzeju, galvenokārt Haiku formā. Divas no tām ir manas. Pārējās sadzejojuši zolīdi haiku meistari.  Pīlādžoga ir īsta rudens oga.Spilgta,sarkana un rūgta. Mūsu pielādzis aug pie žoga ielas malā un viņa ogas krīt uz asvalta. Ziedonis ir veltijis dzejoli pielādzim, liekas ka tieš