 |
Pārlidojam Alpus. |
Šoreiz ceļš ved uz
Itālijas reģionu Trentino-Alto Adige. Tas ir Itālijas rajons ziemeļos, kurš
robežojas ar Austriju un Šveici. Lai tur nokļūtu šoreiz lidojām caur Parīzi. No
Parīzes lidojums uz Veronu. Pārlidojam Alpu kalnus, jo mērķa teritorija
ir Alpu kalnu dienvidu pusē. Šis rajons slavens ar tā sauktajiem Dolomītu
kalniem, kalnu slēpošanas Meku. Apmetamies viesnīcā kalnos aiz ciema Bretonica,
aptuveni 1000m augstumā.
Trentino-Alto Adige vēsturiski piederējis gan Italijai
gan Austrijai. Pēc Austro Ungārijas sabrukuma 1918.gadā novads kļuva par
Itālijas teritoriju un tāds paliek līdz šim brīdim. Vietējie iedzīvotāji runā
gan itāļu, gan vācu valodās. Itālijas valdība 1946.gadā rajonam iedot
autonomijas statūtu. Tas nozīmē ka 90% no savāktajiem nodokļiem paliek pašiem.
Adige vārds ir saistīts ar upes noasukumu , kura plūst caur šo rajonu. Rajons ir ekonomiski veiksmīgs. Mani
iepriecināja tas, ka šajā apvidū ražo labu vīnu un arī grapu. Jāsaka ka vīna
sakarā pielaidu kļūdu. Galvenokārt dzēru sarkano vīnu un tikai atbraucot mājās
uzzināju, ka baltie vīni šajā rajonā ir
vislabākie.
Bet šoreiz runa ies
par grapu.
 |
Katrā iespējamā vietā tiek audzētas vīnogas, rajona stratēģiska kultūra. |
 |
No vīnogām vispirms iegūst sulu lai raudzētu vīnu un no tā kas paliekm pāri gatavo grappu. |
Grapa ir Itāļu stiprs alkoholisks nacionālais dzēriens. Arī citās
valstīs, kur aug vīnogas, pielieto analogu tehnoloģiju stiprā dzēriena
ražošanai. Tikai Gruzijā to sauc par čaču, Grieķijā par rakiju. Mēs apmeklējam grappas rūpnīcu Trentīno. Kā
jau itāļiem pieklājās iestāde nosaukta
dižā vārdāi, Trentīnas Grappas institūts.
 |
Grapu dewstilē šādās ierīcēs. |
Grappu gatavo no vīnogu čumām
un kauliņiem, kuri paliek pāri pēc vīnogu sulas izspiešanas. Masu noraudzē un
destilē. Parasti grappai ir smaka, kura man atgādina Latvijā ražotās kandžas
smaržu. Man par izbrīnu degustētajai grappai šajā rūpnīcā smarža bija laba.
 |
Šīs grappas ir dažadu zālīšu uzlējumi. |
Grappas ražošana smalkuma ziņā sāk līdzināties konjaku ražošanai. Protams ir
jaunā grappa, kura ir nekrāsaina. Tajā pašā laikā iecienītākā ir 18 mēnešus
ozolkoka mucā izturētā grappa. Man sevi jāuzliela, ka manas garšas kārpiņas
vislabāk atzina 7 gadus, dažāda koka mucās izturētās grappas. Toties prāts
tūlīt tās izdzēsa no atmiņas, kad acis ieraudzīja cenu, 160 EUR par pudeli.
 |
Bez dažādu grappu ražošanas šis privātais uzņēmums ražu sulas, konservus, vīnu un dievs vien zin ko vēl. |
Lai gan tiek uzskatīts ka grapu ražo tikai no vīnogu čužām, man liekas ka stāstā izskanēja ka to arī jauc ar alkoholu ko iegūst destilējot vīnu. Tā kā iestāde ir institūts, tad pētijums ir kādi sajaukumi garšos vislabāk.
 |
Šādas glāzes tiek lietotas grappas baudīšanai. Kad vērtējat grappu skatāties uz krāsu, smaržu un garšu. Uz veselību! |
Viesu nams kurā apmetāmies bija puskalnā, apmēram kilometra augstumā. Viesnīca Sant Džiakomo vairāk domāts vietējiem iedzīvotājiem. No viesnīcas pavērās skats uz tuvējiem kalniem. Redzamie pacēlāji darbdienās nekustējās. Toties distances trasē kādu slēpotāju satikt varēja.
 |
Skats no viesnīcas uz apkārtni. |
 |
Tuvējā kalnā pacēlāji nestrādā. |
 |
Pa nakti uzsniga bieza sniega kārta. |
Viesnīcas interjerā plaši tiek izmantotas dabīgā koka mēbeles un antikvārās lietas.
 |
Koka mēbeles interjerā. |
 |
Koka mēbeles. |
 |
Antikvārais mazgāšanās trauks ar spoguli. |
 |
Patafons, es arī tādu gribu. |
Itāļu tradīciju nozīmīga satāvdaļa ir ēsšana. Pusdienas vai vakariņas ir ne tikai ēsšana bet komunicēšanās. Šis process parasti aizņem 1,5-2 stundām.Svarīga ir restorāna vietas izvēle, vai tur ir kas specifisks ēdienkartē. Tā dēļ var braukt savus 8 km naktī augšā kalnā.
 |
Ko tad izvēlēties? Pat pakausi vajag pakasīt. |
 |
Simpātiska restorāna īpašniece stāsta kas viņiem ir garšīgs. |
 |
Šoreiz Itālijā mēs nopēdojām kādus 500 km. |
Beidzot darbu Trentīno, mēs devāmies tuvāk aplūkot kalnus.
 |
Pārvietošanās līdzeklis Land Rover. Diezgan spartiska pārvietošanās un ierobežota redzamība. |
Mērķis slēpošanas kūrorts Madonna di Campiglio. Braucam garām Gardas ezeram.
 |
Gardas ezers. |
Trentino-Alto Adige teritorijā ir liels skaits ezeru. Viens no viņiem gadijās mums ceļā.
 |
Ezers kalnos. Sniegs krastā un atspulgi ezerā. |
 |
Augstu kalnos. |
 |
Mazliet saules virsotnē. |
 |
Pāri Madonna di Campiglio nolaižās tumsa. |
No Madonna di Campiglio trīs stundas un esam Bergamo. Vēl pēdējās pusdienas un tad ar Ryanair tiešo reisu uz Rīgu. Līdz ar to piecu dienu piedzīvojums beidzies.
Komentāri
Ierakstīt komentāru