Pāriet uz galveno saturu

Gruzija- vīna un baznīcu zeme.

Tbilisi naktī.
Biju daudz dzirdējis, bet nekad nebiju bijis Gruzijā. Tāpēc man sen bija vēlēšanās tur nokļūt, baudīt gruzīnu vīnus, gruzīnu virtuves gardumus un skaistās kalnu dabas ainavas. Domāts darīts. Četras dienas nedēļas nogalē, tieši pirms parlamenta vēlēšanām Gruzijā. Saplānota programma, zinošs gids un auto, pilnīga aprūpe, kā saka viens mans draugs, pat muguru pakasīs. Tiešais  Airbaltic  reiss ielido  Tbilisi pulksten  trijos naktī. Lidosta atstāj labu iespaidu un ja kādas bažas arī bija par šo ceļojumu, tad tās šeit zūd. Lidosta pilnīgi atbilst Eiropas standartiem. Izejot pasu kontroli katram tiek iedota maza gruzīnu sarkanā vīna pudelīte. Tātad esam vīna zemē. Nekādas aizķeršanās vai iztaujāšanas uz robežas. Esam Gruzijā un gatavi to iepazīt.


 Ko tad mēs iepazīsim? Skaidrs viens, mēs redzēsim un iepazīsim redzamo Gruzijas daļu, pilsētas un laukus, vīnus, virtuvi viesnīcas un visu ko mums parādīs un pastāstīs. Bet tik īsā laikā mēs neiepazīsim slēpto daļu, Gruzīnu tradīcijas, attiecības, vīrieša un sievietes lomas un t.t. Kāpēc Gruzijas vīrieši tik kāri uz baltajām sievietēm?  To Jūs varat palasīt ļoti interesantā rakstā  http://www.failiem.lv/u/veqlou
Vēl man  radās jautājums sev, kāpēc es šo visu  te rakstu. Ne jau tik daudz būs  lasītāju, lai stipri censtos. Tad man prātā nāk kolēģis, kurš pārstāsta izlasīto grāmatu. Lai labāk atcerētos, tā teic viņš. Es arī rakstu, lai labāk atcerētos un saprastu.


Pastaiga pa Tbilisi.
Man galvā skan senā dziesma par Tbilisi.
Ieslēdz mūziku un dodies kopā ar mums pastaigā pa Tbilisi.


Mūsu viesnīca atradās 5 minūšu gājienā no Tbilisi Eiropas laukuma ( Rike) un Metekhi baznīcas. Metekhi katedrāle  saistīta ar Tbilisi sākuma perioda karaļa pili. Kuri upes augstajā krastā uz klints tika uzcelta karaļa pils un baznīca. Te dzīvoja Tbilisi pamatlicējs Gorgosali, veiksmīgais karalis Dāvids ar iesauku cēlājs un otro laulību noslēdza cariene Tamāra. Ilgu laiku šī vieta kalpoja par armijas garnizona vietu. Mongoļu iebrukuma laikā celtnes tika nopostītas. Esošajā izskatā baznīca uzcelta ap 1280 gadu. Kopš uzcelšanas tā ir vairākas reizes sagrauta un atjaunota. 
Metehi katedrāle un piemineklis Tbilisi dibanātājam Vakhtangam  Gorgasali.
Pie baznīcas piemineklis Tbilisi dibinātājam  Vakhtangam  Gorgasali.  Legenda stāsta ka Karalis Gorgosali 5.gadsimtā  šajā vietā medījis. Medību laikā tika atklāti termiskie  avoti. Avoti izrādījās ārstnieciski.  Tbilisi vārds cēlies no seno gruzīnu valodas un nozīmē siltā vieta. Piemineklis Gorgasali tika uzcelts 1962.gadā. Gargasali skatās pāri upei, kur kalnā slejas piemineklis mātei Gruzijai. Mātei vienā rokā vīnogu ķekars, otrā zobens. 
Tāpat redzama nesen izbūvētā funikuliera ceļš ar kuru var nokļūt kalnā.  Kalnā redzama arī  jaunā prezidenta Ivanavišvili stiklotā māja. Jaunais prezidents atteicies pārvaldīt valsti no prezidenta pils, viņš to dara no savas mājas kalna galā.

Skats no Metehi baznīcas uz upes otro krastu.
 Tāpat otrā krastā viņš redz Narikala cietoksni. Vārds cēlies no mongoļu   Narin Qala - mazais cietoksnis.
Skats uz Narikala cietoksni.
 Upes Kuras (Mtihvari) abus krastus savieno vecākais Tbilisi tilts. Par to stāsta šausmu lietas. Gruzija un Tbilisi ir bijusi kristietības un islama saskarsmes vieta. Tad kad arābi vai persieši iekaroja šo zemi, viņi gribēja piespiest tautu pāriet islama ticībā. Tad lūk, ievērojami gruzīnu vīri tika atvesti uz šo tiltu un viņiem bija tikai divas izvēles islams vai upe.
Ceļotāji uz Metekhi tilta.
 Dodamies kalnā uz cietoksni ar nesen uzbūvētu funikuleri. Kalnu grēdas vienā pusē pilsēta, otrā botāniskais dārzs.
Kalna grēdas virsotne.
Skats uz botānisko dārzu.
No kalna virsotnes uz otru pusi paveras skats uz Tbilisi. Tālumā redzams īpatnējas konstrukcijas  gājēju tilts - Miera tilts. To konstruējis itālu dizainers.  Pretīm šim tiltam atrodas interesanta konstrukcija no alumīnija. Domājams ka tur būs teātris un izstāžu zāle. Jāatzīst ka Tbilisi būvējas daudz vairāk kā Rīga.
Tbilisi.
Tā arhitekti redz  izskatāmies jaunās celtnes.
Vēl viens skats uz Tbilisi  no kalna virsotnes.
No šī punkta labi redzama 2004.gadā uzceltā Holy Trinity, gruzīni to sauc par Sameba  katedrāle.
Krusti pār pilsētu.
Dodamies lejā uz pilsētu. 
Ceļš ved lejup. Skatam paveras svētā Georga  armēņu baznīca.
Esam nonākuši lejā vecpilsētā. Paveras skats uz Narikala cietoksni, mošeju, vecajām gruzīnu stila mājām un termiskajām pirtīm.
Termisko piršu kupoli.
Katram tūristam vajag apmeklēt Tiblisas pirti.
Vanna ar karstu mineralūdeni.
Pēc pirts ceļš ved pa klusām vecpilsētas ieliņām uz Miera tilta pusi. Septembra beigas, temperatūra 25 grādi celsija. Strādā ielas kafejnīcas. 
Tradicionālie gruzīnu balkoniņi.
Kaafejnīca ar interesantu nosaukumu. KGB still watching you. Ieejam  mājā un atklājam iekšējo pagalmu, raksturīgu vecajai apbūvei
Neaizmirstiet KGB still watching you.
Prasās pēc remonta.
Sionas katedrāle.
Ejot tālāk nonākam pie kārtējās svētnīcas un tūrisma objekta. .Sionas katedrāle - vecākā un slavenākā katedrāle Gruzijā. Senajos laikos bija paradums saukt baznīcas svētu vietu vārdos. Sionas katedrāle saistīta ar Sionas kalnu Jeruzalemē. 
Katedrāles iekšpuse.
Re cik skaisti sakārtota iela. Mūra mājas bet balkoniņš vienalga ir.
Vecpilsētas iela.

Rezo Gabriadze leļu teātris. 


Anchiskhati Basilica of St Mary ir vecākā kopš sestā gadsimta saglabājusies baznīca Tbilisi. Bazilika bija veltīta jaunavai Marijai. Bazilika slavena ar divām lietām. Nosaukums cēlies no relikvijas Glābēja ikona no Anchas, Gruzīnu valodā  Anchiskhati. Pēc leģendas ikona ir Jēzus oriģinālā bilde , iegūta nospieduma veidā. Vēlākos laikos pārtapusi par triptihu. Tagad atrodas Gruzijas nacionālajā muzejā.
Jēzus glābēja ikona no Anshas


Vēl bazilika slavena ar tāda paša nosaukuma kori. Koris dzied poliphoni (daudzbalsīgi) stilā. Gruzīni  uzskata ka šis dziedāšanas stils, kurš ir arī citās rietumu ortodoksu baznīcās, ir radies divus gadsimtus agrāk kā citās valstīs tieši Gruzijā.
Anchiskahati bazilika. 
Ielas skulptūras.
Ja jau runājam  par baznīcām, tad protams nevar nepieminēt Svētās trīsvienības katedrāli. Tā ir trešā lielākā pareizticīgo svētnīca. Gruzīni to sauc par Sameba. Katedrāle ir celta laika posmā 1995 līdz 2004.gadam, tikai 9.gadus. Baznīca tika uzskatīta kā Gruzijas nacionālās un garīgās atdzimšanas simbols. Katedrāle celta par privātiem ziedojumiem. Ja prasāt gruzīnam, kur tika ņemta nauda baznīcai, saņemat atbild,i Ivanavišvili deva. 
Svētās trīsvienības katedrāli
Skats no katedrāles uz baznīcas kompleksu un pilsētu.

 Uzskatu ka Gruzīni ir stipra nācija. Vai vēl kāda postpadomju valsts kaut ko tādu ir paveikusi?  
Vēl viens novērojums Tbilisi. Mēs ieradāmies Tbilisi četras dienas pirms vēlēšanām. Interesanti ka vēlēšanas notika pirmdienā-darbdienā. Tbilisi valdīja saspīlēta atmosfēra. Bailes bija saistītas ar uzskatu, ka rezultāti var būt līdzīgi un puses nesamierināsies. Var sākties nemieri.  Atbalsts partijām tika demonstrēts ar auto braucieniem pa ielām. Bija redzam,  ka Gruzijas sapņa karogu bija vairāk. Par godu vēlēšanām esošā valdība  trieciena tempos remontēja ielas. Un jāsaka, ka daudzas ielas pa šīm četrām dienām tiešām tika savestas kārtībā.
Tā izskatījās vecpilsēta 3 dienas pirms vēlēšanām. Celtnieki strādāja cauru diennakti. Vai paspēja, nezinu. 
Nāk vakars un vajag ieturēt vakariņas. Restorāns tūristiem ar mūziku un dejām. 



To mēs piedzīvojām Tbilisi. Par ceļojumu uz Kahetiju otrajā daļā.
Turpinājums sekos.





Komentāri

  1. armēņu restorāns rīga noteikti nebūs tik superīgs ka šis skaistais ceļojuma apraksts

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Trīs dienas Latgalē. 2018.gada jūlijs.

Ir lapu daudz, bet sakne tikai viena un manējā ir Latgalē. Laikam tāpēc   ik pēc laika atkal un atkal mani velk apmeklēt senču dzimtās vietas. Šī velme sevišķi pieaug ar vecumu. Runājot Valda Krāslavieša vārdiem: Kur sākas debesis? Kur beidzās sili? – Viss nu ir sakusis sudraba mirgā... Kur zili zied ezeri, zili zied lini, sērst jāju atmiņu palsajā zirgā.   Saplānoju šovasar 3 dienu turneju pa Latgali. Piektdienas pusdienlaikā segloju savu karieti, sēdināju iekšā   radus un draugus un devāmies ceļā. Ceļš no Jūrmalas vijas gar gleznaino Daugavas kreiso krastu uz Jēkabpili.

Sicīlijas pavasara iespaidu kadri.

Darba pienākumi noveda mani tālajā Sicīlijā. Lidojums ar airbaltic uz Romu un ar Alitalia uz Palermo. Kartē iezīmēts ceļojuma rajons. Septiņas stundas un mēs jau Palermo lidostā. Esmu jau otro reizi Sicīlijā, bet nekad neesmu bijis rietumos, Palermo rajonā. Izrādījās, ka mūsu  nodarbības notiks nevis Palermo, bet gan 130 km attālajā pilsētā Trapani. Trapani galējais punkts salas rietumos. Viesnīca Tirreno atrodas okeāna krastā. Pirmajās uzturēšanās dienās laiks ir nomācies un vējains. Ja uzvelk trīs segas, tad var naktī gulēt pie vaļēja loga un klausīties viļņu šalkas. To tad es arī darīju. 

Mans rudens dārzs, dzejā un fotogrāfijās.

Sen neesmu ko prātīgu uzrakstijis.Blogu, līdzīgi kā draudzību, vajag kopt, citādi visi draugi aizmirsīs  ceļu uz to.Bloga skaitītājs rāda  3800 lapas apmeklējumu. Tas savukārt rāda, ka kādi paris simt draugu varētu būt. Tas uzliek pienākuma nastu. Nav nemaz  viegli veidot materiālus blogam. Traucē dabiskais slinkums  un attaisnošanās tam ir laika trūkums. Man ir ieceres aprakstīt vasaras kultūras pasākumus, kurus esmu apmeklējis. Ta jau redzēs, vai kas sanāks. Dabā jūtams rudens un rudens jūtams Ināras koptajā dārzā. Lielākā daļa puķu ir jau noziedējušas. Man patīk puķes fotgrāfēt.. Tāpēc sakrājies neliels foto materiāls par rudens dārza puķēm. To tad es šeit arī nodemonstrēšu. Lai nebūtu garlaicīgi, pievienošu dzeju, galvenokārt Haiku formā. Divas no tām ir manas. Pārējās sadzejojuši zolīdi haiku meistari.  Pīlādžoga ir īsta rudens oga.Spilgta,sarkana un rūgta. Mūsu pielādzis aug pie žoga ielas malā un viņa ogas krīt uz asvalta. Ziedonis ir veltijis dzejoli pielādzim, liekas ka tieš