Pāriet uz galveno saturu

Ziņas

Tiek rādīti šajā datumā publicētie ziņojumi: aprīlis, 2011

Atšķirības parasto un varas cilvēku psiholoģijā. Psihologu pētījums.

Man vienmēr ir bijušas aizdomas ka vara  maina cilvēka psiholoģiju. Aizdomas ir aizdomas, bet vajag pierādījumus. Protams, skatoties uz ievēlētajiem saeimā tautas kalpiem , kuri aicina pievilkt siksnas, bet paši nevar atteikties no privilēģijām, jau ir daļējs pierādījums šim uzskatam. Zinātnieki teiktu, ka vajag statiski pierādītus datus. Pretējā gadījumā tā ir tikai nepierādīta hipotēze. Statistiski apstiprinošus  datus sagādāja divas psihologu zinātnieku grupas, viena no Holandes (Joris Lammers )otra no Amerikas (Adam D. Galinsky). 

Iznācis jauns blūza mūzikas dubultdisks.

Mūzika ir īpatnēja parādība. Ritmiskas skaņas izsauc cilvēkā  noteiktas emocijas. Kā vienkāršākie, bet ļoti uzskatāmi  piemēri  mūzikas iedarbībai uz subjekta emocijām ir mātes radītās skaņas mierinot bērnu  vai arī  tēviņu kaucieni riesta laikā, lai pievilinātu mātītes.  Arheoloģiskie pētījumi parāda ka ar apzinātu mūzikas radīšanu cilvēki sāka nodarboties aptuveni pirms 50 tūkstošiem gadu.  Par to liecina arheologu atrastie pūšamo instrumentu paraugi. Īsu mūzikas attīstības vēsturi var apskatīt šajā adresē. http://www.classicalworks.com/his.pages/early.his.htm

Latvijas Skolēnu 35. zinātniskā konference.

Izklāstīšu savas pārdomas par Skolēnu 35. zinātniskās konferences sniegumu  fizikas un tehnoloģiju jomā. Marta vidū notika Latvijas 35. skolēnu zinātniskā konference. Esmu ilgus gadus saistīts ar skolēnu pētniecisko darbību un arī šajā konferencē piedalījies darbu vērtēšanas žūrijā. Kas bija labs un ko vajadzētu darīt, lai skolēnu pētījumi  būtu vēl labāki.

Četru pavasara dienu iespaidi Venēcijā.

Missing in Venice. Kāds bija brauciena mērķis? Brauciens bija saistīts ar vispatīkamāko darbu pasaulē, dod padomus, konsultēt, mācīt. Nekādas atbildības, tikai runā. Tā kā Latvijas Universitātē  mācās  Optometriju arī Itāļu studenti, tad mēs, pasniedzēji, braucām viņus konsultēt. Mani līdzbraucēji Ivars un Pēteris. Par Venēciju ir daudz rakstīts un daudz zināms. Šajā atskaitē mēģināju attēlot iespaidus, kuri mani uzrunāja šajā braucienā, kuri ienesa kaut ko jaunu manās atziņās.  Ja lasi šo lapu, varbūt gribi paklausīties arī mūziku saistītu ar Venēciju. Džeza gabals saucās Missing in Venice. Tas man saistās ar kaut ko skaistu un zaudētu. Baigi nopūlējos kamēr to dabūju īstajā vietā.  Starp citu, ja gribat redzēt bildes pilnā izmērā, uzklikškiniet uz tās.

Acoustic Alchemy koncerts.

Kongresu namā notika džeza grupas Acoustic Alchemy koncerts. Šī grupa ir sava veida fenomens, jo ir noturējusies uz skatuves ap 30 gadu.Vairākas reizes tā ir izvirzīta Grammy nominācijām.  Grupa spēlē tā saukto vieglo džezu. Grupas mūzikā var saklausīt kantri mūzikas skaņas, latīņamerikas ritmus, flamenco melodijas. Bet kā saka speciālisti, Acoustic Alchemy mūzika nav neviens no šiem stiliem. Tas ir smooth Jazz. Mani visvairāk sajūsmināja šajā koncertā divu ģitāru duets. Specifisko skanējummu dod tas ka akustiskās ģitāras ir ar dažādām stīgām, viena metāla un otra neilona. Grupas galvenie mūziķi Gregs Carmichaels un Milles Girdertals ģitāras duetus spēlēja lieliski. Man patika! Milles pat izmantoja balss improvizācijas. Lielisks bija arī taustininstrumentālists. Šajā attēlā nav redzams basģitārists. Ja Jūs interesē tad You Tube ir daudz video ar Acoustic Alchemy mūziku. Es izvēlējos Jums paklausīties  šo gabalu, saucās  Missing Your Touch.